Likevel julelønn for konkursrammede i Kirkenes

Gruvedriften i Sydvaranger ble gjenopptatt i 2009, 13 år etter at den statlige gruvedriften ble stanset. Det varte i seks år. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB scanpix)
Gruvedriften i Sydvaranger ble gjenopptatt i 2009, 13 år etter at den statlige gruvedriften ble stanset. Det varte i seks år. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB scanpix)

De 400 ansatte ved konkursrammede Sydvaranger Gruve får likevel lønn til jul. Den gledelige beskjeden fikk de ansatte på et fullsatt møte i samfunnshuset i Kirkenes torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regionbanksjef Trond Hanssen i Sparebank 1 Nord-Norge fikk stående applaus da det ble kjent at banken garanterer for julelønnen, skriver Dagens Næringsliv.

– Sparebank1 Nord-Norge forskutterer 19 millioner kroner i feriepenger til dere, det er omtrent like mye som arbeidernes lønnskrav til konkursboet og like mye som den månedslønnen som skulle vært utbetalt fredag, sa Hanssen fra talerstolen, før arbeiderne reiste seg og ga banksjefen stående applaus.

Bakgrunn: Gruvearbeidere får ikke lønn til jul

De ansatte i hjørnesteinsbedriften i Kirkenes fikk den triste beskjeden om konkursen onsdag etter at den største kreditoren DNB hadde gitt styret beskjed om at de ikke lenger mente det var grunnlag for videre drift.

Konkursbegjæringen kom to dager før arbeiderne skulle få utbetalt julelønnen, fredag 20. november.

Sydvaranger Gruve har lenge slitt med kraftig fallende jernmalmpriser, som har medført behov for refinansiering av virksomheten. Bare i løpet av fjoråret ble jernmalmprisen halvert, hvilket påførte selskapet et underskudd etter skatt på hele 1,14 milliarder kroner.

Les også: Gjeldskrise for julenissen