Sydvaranger Gruve i Kirkenes begjært konkurs:

Gruvearbeidere får ikke lønn til jul

Kroken på døra for Sydvaranger Gruve AS onsdag. Arkivfoto: lasting av dumper ved gruven i Finnmark.
Kroken på døra for Sydvaranger Gruve AS onsdag. Arkivfoto: lasting av dumper ved gruven i Finnmark. Foto: Steinar Myhr / Samfoto

400 ansatte i Sydvaranger Gruve i Kirkenes får trolig ikke lønn til jul, etter at styret onsdag begjærte selskapet konkurs, melder DN.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

— Det er tett opp mot jul og lønning. DNB sikrer nå sine verdier, mens de lar ansatte klare seg uten lønning frem mot jul. DNB er kyniske, sier hovedtillitsvalgt Henning Bråten i den lokale fagforeningen Nordens Klippe til DN.no.

– Det er bedritent gjort av DNB, mener klubblederen.

Lave priser får skylden

Styret i Sydvaranger Gruve AS bestemte seg onsdag for å begjære selskapet konkurs, på grunn av vanskelige markedsforhold og lav pris på jernmalm.

Selskapets største kreditor, DNB, hadde gitt selskapet utsettelse på låneavdrag og frist til 15. desember med å skaffe nye investorer. Isteden måtte Sydvaranger Gruve melde seg selv konkurs onsdag, før de ansatte fikk julelønna.

Sydvaranger Gruve har en gjeld på 100 millioner dollar (omkring 870 millioner kroner), skriver avisen.

Les også: Norge kåret til verdens beste land for syvende år på rad

DNB: – Har strukket oss langt

DNB mener styret gjorde en riktig vurdering.

— Vi har strukket oss veldig langt for å finne en løsning for Sydvaranger – mye lenger enn en bank vanligvis gjør. Vi har avstått fra å få betalt avdrag og renter siden juletider ifjor, og jobbet med mange ulike løsningsalternativer. Men det går en grense for hvor langt en bank kan strekke seg, sier DNBs kommunikasjonssjef Even Westerveld til DN.

Sydvaranger Gruve har vært en hjørnestensbedrift i Kirkenes, et tettsted i Finnmark med 3.500 innbyggere. Selskapet har gått med store underskudd lenge. Malmprisen er mer enn halvert siste to år. Gruveselskapet eies av Northern Iron Ltd, som er registrert på den australske børsen.
I løpet av onsdag ble Sydvaranger Gruve satt under administrasjon av en bostyrer.

Les også:

Gjør jern til gull i Kirkenes

Norsk olje og gass: – Norske oljeinvesteringer snur i 2017

Riksrevisjonen ber NSB skjerpe seg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus