Telenortopper og statsråder i ny Vimpelcom-høring

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) sier det er helt nødvendig med en ny høring om Telenor og Vimpelcom. Han hadde framdriftsplanen klar i forkant av det forberedende komitémøtet på Stortinget tirsdag ettermiddag.
Komitéleder Martin Kolberg (Ap) sier det er helt nødvendig med en ny høring om Telenor og Vimpelcom. Han hadde framdriftsplanen klar i forkant av det forberedende komitémøtet på Stortinget tirsdag ettermiddag. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Nåværende og tidligere ledere i Telenor samt tre næringsministre er blant toppene som kalles inn til ny høring på Stortinget om korrupsjonssaken i Vimpelcom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nåværende næringsminister Monica Mæland (H) får følge av de to tidligere næringsministrene Trond Giske (Ap) og Sylvia Brustad (Ap) når kontroll- og konstitusjonskomiteen holder ny Vimpelcom-høring 16. desember.

Fra Telenor-sfæren blir både sittende og tidligere topper innkalt til en høring de kan nekte å stille på – eventuelt velge å komme på, for deretter å avstå fra å fortelle hele eller deler av sannheten.

– Men jeg har vanskelig for å se at så sentrale samfunnsaktører skulle velge å ikke komme og ikke forklare seg, sier kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Martin Kolberg (Ap).

Les også: – Vimpelcom-varsling sendt i retur

Lunder på listen

På listen står blant andre den siktede tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder – en av dem som ikke var kalt inn til den forrige kontrollhøringen i januar i år.

Han får følge av Telenors konsernsjef Sigve Brekke, hans forgjenger Jon Fredrik Baksaas og de tidligere Telenor-styrelederne Svein Aaser og Harald Norvik.

Et kobbel av styremedlemmer til Vimpelcom som gjennom årene er blitt nominert av Telenor, kalles også inn, i tillegg til finansdirektører og juridiske direktører i Telenor og lederen av Telenors etikk-komité i 2011 Liselott Kilaas.

Les også: Fire Telenor-ledere permitteres under Vimpelcom-gransking

Hva departementet visste

– Dette blir en svært omfattende høring. Det er behov for å kalle inn til en ny høring for å få klarhet i hva Næringsdepartementet har visst – både før og etter den høringen, sier Kolberg.

– Vi er også veldig opptatt av å få vite hva dette kobbelet av Telenor-topper ikke fortalte oss alt i forrige runde, la han til etter det saksforberedende møtet i komiteen tirsdag ettermiddag.

Les også: Giske: – Telenor-ledelsen ville helst være i fred

Har vært involvert

Kolberg la til at Baksaas er blant dem som ikke sa alt i forrige høring.

– Han har sikkert argumenter for at han gjorde som han gjorde. Vi har jo lest litt om det i mediene, men det er viktig at han sier dette direkte til komiteen, sier Kolberg.

Finansdirektør til desember 2009 Trond Ø. Westlie, hans etterfølger Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen kalles inn fordi de ifølge Kolberg «åpenbart på en eller annen måte har vært involvert i dette».

– Vi må vite hva de visste på hvilket tidspunkt, og hvem de eventuelt rapporterte til. Det vi leter etter, er linjen som på en eller annen måte går til departementet, utdyper Kolberg.

Les også: Telenor og Baksaas avslutter konsulentavtale

Sakens kjerne

Han legger til at det er full tilslutning i kontroll- og konstitusjonskomiteen om opplegget – og dessuten at komiteen står samlet i en vurdering av at det er uproblematisk å avholde en stortingshøring samtidig som saken er under etterforskning.

– Jeg kan ikke forstå at vårt arbeid skulle komme i veien for etterforskningen. Tvert om kan det heller komme til å være opplysende, lyder Kolbergs vurdering.

Han sier at komiteens mål er å finne ut av følgende:

– Var det slik at Vimpelcom, som Telenor var en betydelig mindretallseier i, har begått korrupsjon, og enda viktigere enn dette: Hva har Næringsdepartementet gjort med dette, og hva har departementet visst og ikke visst. Og hva har det gjort med dette fra forrige høring og fram til nå. Dette er kjernen i saken, sier Kolberg til NTB.

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus