Jo Lunders forsvarer anklager Økokrim for slett arbeid

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokat Cato Schiøtz anklager Økokrim for å fortie informasjon som viser at tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder gjorde alt han kunne for å unngå korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg føler jeg har gjort det jeg kunne. Jeg ser ikke hva annet jeg kunne gjort, sa Lunder på en pressekonferanse onsdag, en uke etter at han ble pågrepet og siktet for korrupsjon.

Økokrim fikk ikke medhold i sin begjæring om varetektsfengsling av verken i Oslo tingrett eller Borgarting lagmannsrett, og Lunder ble satt fri tirsdag.

Schiøtz påpeker at domstolene konkluderte med at det ikke foreligger skjellig grunn til mistanke mot Lunder. Han mener Økokrims etterforskning har vært for dårlig og at den har gitt selektiv informasjon til lagmannsretten.

– Hvis ikke domstolene kan stole på at ikke Økokrim gir fullstendige og nøytrale faktiske opplysninger, har vi et problem her i landet, sier Schiøtz.

– Omtrentlig

Økokrim hevder imidlertid at Schiøtz' faktabeskrivelse er «noe omtrentlig».

– Et helt sentralt etterforskningstema vil være hva Lunder hadde av informasjon, og hva han gjorde for å få avklart omstendighetene rundt denne avtalen. Først når vi har fått kartlagt det faktumet vil det være mulig å ta stilling til om det er grunnlag for straffansvar eller ikke, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymringsmelding

Kort etter at han tiltrådte som konsernsjef i Vimpelcom i 2011, mottok Lunder en muntlig bekymringsmelding om mulig korrupsjon i forbindelse med nye 4G-lisenser i Usbekistan.

Han stanset arbeidet med de nye avtalene, igangsatte undersøkelser og hyret inn et amerikansk advokatfirma til å undersøke det usbekiske selskapet det skulle gjøre forretninger med, Takilant. I tillegg ba han jurister og økonomidirektøren i Vimpelcom gå gjennom saken en gang til. Etter denne prosessen mente Lunder at han ikke hadde noen grunn til å stanse avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarer: – Et ekstremt behov for å fortelle den andre historien:

– Ordentlig prosess

Men Lunder vil ikke si hvor godt han satte seg inn i svarene undersøkelsene ga:

– Jeg vil ikke gå inn i eksakt hva jeg leste og mottok. Alt jeg kan si er at det var en veldig ordentlig prosess, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lunder sier han ikke visste at Takilant var et såkalt postkasseselskap. Han opplyser at han ikke var involvert i detaljene i avtalen, som var verdt 30 millioner dollar.

Ifølge Dagens Næringsliv var pengene betaling for to rapporter som besto av materiale klippet fra Wikipedia og andre åpne kilder.

Se hele pressekonferansen her:

Tok grep etter medieomtale

I 2012 kom saken opp i en «Uppdrag granskning»-dokumentar på SVT i Sverige og deretter i Dagens Næringsliv i Norge.

Lunder «satte kaffen i halsen» da dette skjedde, forteller forsvarer Cato Schiøtz. Etter avsløringene tok Lunder initiativ til nok en gransking og hyrte inn nok et amerikansk selskap.

– Da gikk vi mye bredere, mye grundigere ut. Da ønsket vi å finne ut om det fantes eposttrafikk, dokumenter eller andre ting som ikke var kjent for meg og andre på hovedkontoret, sier Lunder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som følge av denne siste undersøkelsen ble det tatt grep i Usbekistan, og en person fikk sparken.

Schiøtz mener mye tyder på at det har foregått korrupsjon, men at dette har skjedd lokalt i Usbekistan og at Lunder ikke har ansvar for dette.

Lunder sier han etter beste evne har samarbeidet med Økokrim og med de amerikanske og nederlandske etterforskningene som har pågått.

– I dag, når jeg ser på informasjonen vi har, kan det hende det er ting vi kunne gjort annerledes, medgir han.

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.