Strid mellom NSB og Ruter kan gi prishopp for togpendlere

Ruter truer med å si opp samarbeidsavtalen med NSB hvis den ikke blir reforhandlet. Det kan føre til tidenes prissjokk for pendlere i Oslo.
Ruter truer med å si opp samarbeidsavtalen med NSB hvis den ikke blir reforhandlet. Det kan føre til tidenes prissjokk for pendlere i Oslo. Foto: NTB scanpix

Hvis samarbeidet mellom de to reiseselskapene kollapser, kan det koste togreisende i Oslo og Akershus dyrt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ruter truer med å si opp samarbeidsavtalen med NSB dersom den ikke blir reforhandlet, skriver NRK.

Hvis avtalen som sikrer at reisende kan bruke samme billett og samme månedskort på alle typer kollektivtrafikk og at prisen er den samme enten du tar tog, buss, trikk, T-bane eller båt, ikke blir forlenget neste år gir det store konsekvenser for de reisende i Oslo og Akershus.

Blant annet vil overgangsmuligheten forsvinne og Ruters månedskort vil ikke lenger gjelde på toget.

Ikke minst vil prisen for enkeltbilletter på toget skyte i været, fordi Ruters priser er billigere enn NSBs billettpriser og Ruter i dag betaler mellomlegget.

– De som kjører med tog må kjøpe en billett med Ruter hvis de skal ha en buss til toget og ny billett på toget for å reise med toget. Og så vil prisene øke med 50 til 60 til 70 prosent for de togreisende, sier styreleder i Ruter, Bernt Stilluf Karlsen, til NRK.

Han mener Ruter betaler altfor mye for den transporten NSB utfører med tog i Oslo.

Dette er ikke samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen nødvendigvis enig i, men han sier at man er nødt til å finne en løsning.

– Det er er ikke ønskelig for noen at vi skal begynne å skille mellom buss og tog og lage parallelle tjenester, sier han til NRK.

Styreleder Karlsen i Ruter sier at trusselen om ikke å forlenge avtalen er høyst reell tross konsekvensene.

Les også: Raskere til Stockholm med tog

Personvernpolicy