Tidligere Vimpelcom-sjef siktet for korrupsjon

Brekke: - Jeg blir lei meg når det blir satt spørsmålstegn ved Telenor

Styret i Telenor har engasjert advokatfirmaet Deloitte for å få en gjennomgang av hvordan Telenor har fulgt opp og håndtert minoritetseierskapet i Vimpelcom.

Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder er siktet for grov korrupsjon knyttet til mobilselskapet. Torsdag ettermiddag satt han i avhør med Økokrim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marianne Djupesland, førstestatsadvokat og leder for korrupsjonsteamet i Økokrim, bekrefter overfor NTB at Lunder ble pågrepet på Oslo Lufthavn onsdag kveld.

– Ettersom advokat Cato Schiøtz har bekreftet offentlig at Lunder ble pågrepet i går, kan jeg bekrefte at Lunder er siktet for korrupsjon, sier Djupesland til NTB.

Lunder ble pågrepet da han kom til Gardermoen fra London. Han satt i avhør torsdag ettermiddag.

Bakgrunn: – Telenor-ansatte varslet om mistenkelige regninger

Mer intensiv fase

Etter det NTB erfarer, konfererte Lunder med sin advokat før avhøret. Pågripelsen og siktelsen innebærer at etterforskningen av saken nå har gått inn i en mer intensiv fase.

Lunder er siktet for korrupsjon etter straffelovens paragraf 276 a, og for grov korrupsjon etter straffelovens paragraf 276 b, opplyser Djupesland.

– Mistanken er knyttet til Vimpelcom-saken og Vimpelcoms investeringer i Usbekistan. Jo Lunder var på den tida daglig leder i Vimpelcom, så etterforskningen tar sikte på å klarlegge hvilken rolle han eventuelt har hatt i den forbindelse, sier hun.

Advokat Cato Schiøtz opplyser til NRK at Lunder nekter enhver befatning med eventuell korrupsjon i Vimpelcom.

Djupesland vil ikke svare på om det er gjort andre pågripelser i saken, eller om flere pågripelser kan være i vente.

– Det er ikke naturlig for oss å svare på den type spørsmål, av hensyn til etterforskningen, sier hun.

Les også: Jussprofessor mener Kolberg må trekke seg fra Stortingets gransking

Internasjonal etterforskning

I fjor høst ble det kjent at Vimpelcom er under internasjonal etterforskning for overføringer på 700 millioner kroner til et postkasseselskap i Gibraltar som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

Tirsdag kunngjorde selskapet at det setter av 900 millioner amerikanske dollar – om lag 7,6 milliarder norske kroner – til mulige utgifter i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen.

Djupesland sier at pågripelsen av Lunder er et ledd i Økokrims egen etterforskning av Vimpelcom-saken, men at det er naturlig at etterforskerne utveksler informasjon med de øvrige landene som også etterforsker forhold rundt mobilselskapet.

– Denne pågripelsen skjer i Økokrims egen sak, men i forståelse med kollegaer i utlandet, sier hun.

Les også: Telenor-topper «fredes» i ekstern gransking

Telenors styreleder måtte gå

Telenor er minoritetseier i Vimpelcom. Telenors styreleder ble 30. oktober i år avsatt av næringsminister Monica Mæland (H), med begrunnelsen at hun ikke hadde tillit til ham. Bakgrunnen var at Mæland hadde fått ny informasjon som hun mener både hun selv og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité burde fått tidligere.

Jon Fredrik Baksaas, tidligere konsernsjef i Telenor, har innrømmet at han holdt tilbake informasjon under Stortingets høring om saken tidligere i år.

– Det har vært en pågående etterforskning mot Vimpelcom, og vi registrerer nå at etterforskende myndigheter har gått til en pågripelse. Telenor er vitne i denne saken – det er vår rolle, sier kommunikasjonssjef Atle Lessum i Telenor til NTB.

Styret i Telenor har engasjert advokatfirmaet Deloitte for å få en gjennomgang av saken.

Les også: VimpelCom venter milliardregning

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.

Jo Lunder:

* Norsk forretningsmann

* Konsernsjef i Vimpecom 2011-2015, deretter styreleder i Evry

* Leder i Ferd Industrial Holdings 2007-2011

* Født 28. september 1961

* Han har en bachelorgrad fra Oslo Business School og MBA fra Henley Management College ved University of Reading, Storbritannia.

* Han har også vært konserndirektør i Ferd, administrerende direktør i Atea, administrerende direktør i OSJC Vimpelcom og hatt ledende stillinger i Telenor over flere år.

* Tilbake i juni tok Lunder over som ny konsernsjef i John Fredriksen-gruppen.

* Han har også en fortid som fotballspiller og trener i fotballkubben Lyn.

Personvernpolicy