Telenor hyrer granskere for å få alle kort på bordet

Konsernsjef Sigve Brekke under presentasjonen av resultatet 3. kvartal 2015 for Telenor.
Konsernsjef Sigve Brekke under presentasjonen av resultatet 3. kvartal 2015 for Telenor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Telenor har leid inn et advokatfirma som skal granske selskapets håndtering av VimpelCom-skandalen. Sigve Brekke sier informasjonen om VimpelCom var kjent i Telenor-systemet før han overtok som konsernsjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om VimpelCom-saken

* Telenor kjøpte i 1998 det russiske mobilselskapet VimpelCom som en plattform for å kunne gå inn i tidligere Sovjet-republikker.

* Telenor havnet i en bitter strid med den russiske oligarken Mikhail Fridman som fire år senere kom inn som partner i VimpelCom, men endte opp som stabil minoritetspartner i selskapet som har ekspandert til 14 land.

* Telenors daværende administrerende direktør Jon Fredrik Baksaas satt i VimpelComs styre fra 2010 til desember i fjor. Baksaas gikk av som Telenor-sjef i juni i år.

* Telenor varslet 5. oktober i år at selskapet vil selge sin eierandel i VimpelCom på 33 prosent.

* I fjor høst ble det kjent at VimpelCom er under internasjonal etterforskning for overføringer på 700 millioner kroner til et gibraltisk postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

* Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget behandlet saken. Telenor fikk kritikk av komiteen for manglende innsats mot korrupsjon i VimpelCom, men komiteen konkluderte i mai i år med at det fortsatt var et åpent spørsmål om det hadde foregått korrupsjon i selskapet.

* Fredag avsatte næringsminister Monica Mæland (H) Telenors styreleder Svein Aaser. Bakgrunnen er styrets håndtering av VimpelCom-saken, opplyste Mæland i en pressemelding.

– Styret i Telenor ba meg for flere uker siden om å iverksette en fullstendig gjennomgang. Alle steiner skal snus. Jeg vil at vi skal være helt sikre på hvordan Telenor har behandlet VimpelCom-saken i Usbekistan, helt fra 2005 og fram til i dag. Det ønsker vi å få et eksternt byrå til å hjelpe oss med. Vi skal være sikre på at vi får en objektiv vurdering av dette, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor til NRK.

Fredag trakk styreleder Svein Aaser i Telenor seg med umiddelbar virkning etter at næringsminister Monica Mæland (H) varslet at hun ikke lenger hadde tillit til ham.

Næringsministeren mottok onsdag ny informasjon om Telenor-styrets håndtering av VimpelCom-saken. Telenor er minoritetseier i selskapet som nå er under etterforskning i flere land i forbindelse med kjøp av mobillisenser i Usbekistan.

Les også: Abid Q. Raja varsler «alvorlige konsekvenser»

Hemmelig

– Da jeg tiltrådte som konsernsjef for to måneder siden, ba styret meg om å ta en gjennomgang av hele Telenors eierskap i VimpelCom. Det gjorde jeg, og det resulterte i at styret vedtok å sette VimpelCom-andelen vår på salgslisten. I den forbindelse kom vi også over noe informasjon som er kjent hos etterforskende myndigheter, både amerikanske og nederlandske og også Økokrim, men som ikke var for statsråden. Styreleder Aaser og jeg selv bestemte da at dette er informasjon som er viktig for statsråden å kjenne til, sier Brekke til NRK søndag kveld.

Brekke kan ikke si hva slags informasjon dette er.

– Nederlandske og amerikanske etterforskende myndigheter har pålagt oss å unndra denne informasjonen fra offentligheten, sier Telenor-sjefen.

Ifølge VG skriver Aaser i et notat – sendt som et hemmeligstemplet vedlegg – at styret i VimpelCom diskuterte «klare bekymringer» knyttet til investeringene i Usbekistan.

Les også: Kolberg: – Telenor-saken er meget alvorlig

Kan ikke svare

– Vi håper næringsminister Monica Mæland kan gå videre med denne informasjon til kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier Brekke videre.

Konsernsjefen opplyser at informasjonen det er snakk om forelå i Telenor-systemet da Telenor-toppene Fredrik Baksaas og Svein Aaser var på høring i Stortinget i januar. Brekke kan ikke svare på hvorfor denne informasjonen ikke ble delt med kontrollkomiteen.

– Dette var før jeg overtok som konsernleder, så det har jeg ingen informasjon om, sier han.

Det kan nå bli ny høring på Stortinget, det skal kontroll- og konstitusjonskomiteen avgjøre tirsdag.

Les også: Telenor-sjefen fornøyd med sitt første kvartalsresultat

Alvorlig

Dersom Telenor-toppene løy for Stortinget, bør det få «alvorlige konsekvenser», mener Venstres Abid Q. Raja, som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen .

– Dersom det stemmer at man holdt tilbake informasjon, og at Baksaas og Aaser bevisst har løyet for Stortinget, så er det brudd på alle spilleregler. Da blir dette en veldig stor sak, og de skal ikke slippe unna med å lyve til Stortinget, sa Raja til VG søndag.

I fjor ble det kjent at VimpelCom skal ha overført 700 millioner kroner til et postkasseselskap i Gibraltar, som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren. Betalingene i 2006 og 2011 skal være et oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.

Personvernpolicy