Kraftigste økning i arbeidsledigheten så langt i år

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var 94.400 personer i oktober, tilsvarende 3,5 prosent av arbeidsstyrken. Foto: Colourbox.com
Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var 94.400 personer i oktober, tilsvarende 3,5 prosent av arbeidsstyrken. Foto: Colourbox.com

Arbeidsledigheten har økt med 7.900 personer det siste året. Økningen i oktober er den største så langt i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

80.000 personer er nå registrert som helt ledige hos Nav. Den registrerte arbeidsledigheten er nå på 2,9 prosent – mot 2,7 prosent i oktober i fjor.

Bare i løpet av oktober måned ble det 2.100 flere registrerte arbeidsledige.

– Økningen i oktober er den største vi har sett så langt i år. Den er fortsatt sterkt oljedrevet, og rammer først og fremst Vestlandet, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Bakgrunn: Nav anslår ti tusen flere ledige neste år

Alle rammes

Ledigheten økte for personer i alle yrkesgrupper i oktober. Det er første gang siden finanskrisen det skjer.

Fortsatt er det klart størst økning innen oljerelaterte yrker i ingeniør- og ikt-fag og industriarbeid. Minst økning var det innen undervisning, helse, pleie og omsorg, samt serviceyrker og «annet arbeid».

Siden det først og fremst er oljerelaterte virksomheter som sliter, er det fortsatt også store geografiske forskjeller i ledighetstallene.

Størst prosentvis økning i oktober var det i Møre og Romsdal, Rogaland og Hordaland, mens Finnmark og Nord-Trøndelag hadde størst nedgang.

Les også: Nav venter raskere økning i ledigheten

På 4-tallet

Blant personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag, er det nå 2.900 flere helt ledige enn for ett år siden. Det er en økning på 73 prosent.

I motsatt ende av skalaen har ledigheten falt med 5 prosent innen barne- og ungdomsarbeid og 3 prosent innen helse, pleie og omsorg det siste året.

I bygge-, anleggs- og industriyrker er det nå en registrert ledighet på 4,7 prosent. Lavest er ledigheten innen undervisning – der er 0,8 prosent registrert som arbeidssøkende hos Nav.

Les også: Vestfold-kvinne må i fengsel for Nav-svindel

Ulike metoder

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var 94.400 personer i oktober, tilsvarende 3,5 prosent av arbeidsstyrken. Det er 11.700 flere enn for ett år siden, da bruttoledigheten var på 3,1 prosent av arbeidsstyrken.

Tidligere denne uken meldte Statistisk sentralbyrå (SSB) at 127.000 personer sto uten jobb i årets tredje kvartal. Det tilsvarer en ledighet på 4,6 prosent.

Nav-tallene forteller hvor mange som har registrert seg som arbeidssøkende, mens SSB-tallene er basert på hvor mange i en omfattende spørreundersøkelse som opplyser at de anser seg som ledige.

Les også: Nesten 80.000 uten arbeid i Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus