Skattesmell for Starbucks og Fiat i Europa

SKATTESMELL: Kaffekjeden Starbucks og bilprodusent Fiat går på en skattesmell i EU.
SKATTESMELL: Kaffekjeden Starbucks og bilprodusent Fiat går på en skattesmell i EU. Foto: Bernd Kammerer / Ap / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU krever at Starbucks og Fiat etterbetaler skatt på inntil 30 millioner euro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi håper å sende et tydelig budskap til både medlemsland og selskaper om at alle bedrifter, store som små, skal betale sin rettferdige skatteandel, sier EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager.

Vestager mener Starbucks' skatteavtale i Nederland og Fiats avtale i Luxembourg bryter med EUs regler for statsstøtte. Hun krever en etterbetaling på mellom 20 og 30 millioner euro for de to selskapene, inntil 278 millioner norske kroner etter dagens kurs.

– Disse selektive skattefordelene er ulovlige. Nederland og Luxembourg må kreve dette etterbetalt, sier Vestager til pressen i Brussel.

Uenig

Starbucks gjorde det onsdag raskt klart at kafégiganten planlegger en anke og mener Kommisjonens avgjørelse bygger på betydelige feil.

– Vi følger reglene i Nederland og OECD, understreker selskapet i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nederland sier seg overrasket over avgjørelsen i Brussel og insisterer ifølge Reuters på at landet holder seg til internasjonale standarder i skattepolitikken. Kommisjonen møter også liten forståelse i Luxembourg.

– Luxembourg er uenig i Kommisjonens konklusjon, skriver finansminister Pierre Gramegna på Twitter og mener landet ikke har gitt Fiatt urettmessige fordeler.

Les også: Komiker åpnet Dumb Starbucks i Los Angeles

Flere saker

EU-kommisjonen startet i fjor en gransking av flere storselskaper, inkludert gigantene Apple og Amazon, for å finne ut om skatteavtalene deres i Europa gir konkurransefordeler som bryter med EUs regler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Vestager nå velger å kreve etterbetaling fra de to første, kan tonen være satt for et mer omfattende oppgjør. Starbucks og Fiat er bare toppen av isfjellet, har avisen Financial Times skrevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet for Vestager skal være å signalisere en hard linje for å motvirke fremtidige skatteavtaler i samme bane.

– Det kan komme flere saker om vi ser at EUs regler ikke følges. Men dagens avgjørelse forhåndsdømmer ikke kommende saker, understreker Vestager.

Les også: Fikk gratis kaffe - saksøker for millioner

LuxLeak

Skatt er normalt et nasjonalt anliggende i EU, men Kommisjonen mener den har rett til å gripe inn mot ordninger som er så omfattende at de fungerer som en form for statsstøtte.

Det er støtte som reguleres strengt i EU for å hindre konkurransevridning.

Kommisjonen innledet granskingen i fjor etter flere oppslag om internasjonale selskapers lukrative skatteavtaler i Luxembourg som ga selskapene skatteprosenter ned i noen få prosent.

Avsløringene går under tilnavnet LuxLeak.