Ryanair-saken må føres etter norsk lov

<p>Ryanair-sjef Michael O'Leary må belage seg på at arbeidsrettssaken mellom flyselskapet og en tidligere kabinansatt skal føres etter norske lover.</p>
Ryanair-sjef Michael O'Leary må belage seg på at arbeidsrettssaken mellom flyselskapet og en tidligere kabinansatt skal føres etter norske lover. Foto: Eric Piermont / Afp

Arbeidsrettssaken mellom Ryanair og en tidligere kabinansatt skal føres etter norske lover, slår Borgarting lagmannsrett fast. Ryanair anker til Høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lagmannsretten begrunner den enstemmige dommen med at det er viktig å sikre arbeidstakere vern i det landet der de utfører sin økonomiske og samfunnsmessige funksjon.

– Vi har instruert våre advokater om umiddelbart å anke avgjørelsen til Høyesterett, uttaler Ryanair via Conor McManus i PR-byrået Edelman i en epost til NTB.

Varslet om sjef

Fra før av har lagmannsretten avgjort at saken mellom flygiganten Ryanair og den italienskfødte Alessandra Cocca skal føres for norske domstoler.

Cocca gikk til sak mot Ryanair våren 2013 for det hun mener er usaklig oppsigelse. Hun mistet jobben etter ti måneder av den tolv måneder lange prøveperioden, etter å ha rapportert at det luktet alkohol av kabinsjefen om bord.

Les også: Ryanair kutter i rutene i Norge

Tap for useriøse

Ryanair har hele tiden avvist søksmålet og argumentert med at det er frivillig å jobbe i selskapet. Videre hevder Ryanair at en eventuell rettssak må føres i Irland og avgjøres etter irsk lov – fordi det er der selskapet er registrert.

Begge disse spørsmålene har Borgarting lagmannsrett nå avgjort i disfavør av Ryanair.

– Dette er en viktig seier for norske arbeidstakere, og et tilsvarende stort tap for det vi opplever som useriøse arbeidsgivere som forsøker å utnytte smutthull i lovverket, sier nestleder Vegard Einan i Parat. YS-forbundet fører saken for Cocca.

Les også: Uvennlig kakehilsen fra Ryanair

Urimelig

Lagmannsretten legger i dommen vekt på at Cocca mønstret av og på i Rygge mens hun jobbet for Ryanair.

– Derfor ville det vært helt urimelig om hun skulle vært nødt til å møte for irske domstoler, underlagt irske lover og med utgifter til irske advokater, sier Parats advokat Christen Horn Johannessen.

Han legger til at svært mange av Ryanairs ansatte ikke har noen reell tilknytning til Irland, og at Cocca-saken derfor kan få følger for langt flere enn henne.

Les også: Norwegian avviser samtaler med Ryanair

Internasjonal

Også Parat-nestlederen tror avgjørelsen kan få internasjonale følger.

– For det første tror jeg dette er en dom som andre europeiske land vil adoptere. Da må Ryanair i fremtiden forholde seg til lovene og reglene som gjelder i det landet de har base. Samtidig mener jeg Ryanair og lignende selskaper på bakgrunn av Parats jobb i rettsapparatet nå må begynne å skatte til Norge, de må betale norsk arbeidsgiveravgift og de må på alle andre måter forholde seg til de samme reglene som norske selskaper, sier Einan.

Les også: Ryanair kutter i rutene i Norge

Striden mellom Ryanair og Cocca:

* Alessandra Cocca gikk til sak mot Ryanair i april 2013 med påstand om usaklig oppsigelse.

* Ryanair hevder at saken må føres for irsk domstol og etter irsk lov.

* Borgarting lagmannsrett avgjorde i mars 2014 at saken skal føres for norske domstoler, etter at spørsmålet var til behandling i Høyesterett i desember 2013.

* Lagmannsretten har nå kommet til at norsk lov skal legges til grunn. Ryanair har varslet at også denne avgjørelsen vil bli anket til Høyesterett.

Personvernpolicy