Jussprofessor mener kontreadmiral er inhabil i ubåt-sak

Kontreadmiral Louise Dedichen og ektemannen Per Høiby, her fotografert i forbindelse med kronprinsparets 10-års bryllupsdag i 2011.
Kontreadmiral Louise Dedichen og ektemannen Per Høiby, her fotografert i forbindelse med kronprinsparets 10-års bryllupsdag i 2011. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontreadmiral Louise Dedichen var med å anbefale kjøp av nye ubåter i Forsvaret. Jussprofessor Jan Firdthjof Bernt mener hun er inhabil, fordi mannen hennes jobber for en potensiell leverandør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bernt mener Dedichen burde meldt seg inhabil da saken ble behandlet i Forsvarssjefens ledergruppe, skriver Dagens Næringsliv.

– Ut ifra DNs opplysninger, mener jeg det er ganske klart at kontreadmiralen må anses som inhabil i denne saken og må avstå fra enhver form for befatning med den, skriver professoren ved Universitetet i Bergen i en epost til avisen.

Dedichen er sjef på Forsvarets høgskole og sitter i Forsvarssjefens ledergruppe, mens ektemannen Per Høiby leder kommunikasjonsbyrået First House. Byrået er rådgivere for det tyske verftet ThyssenKrupp Marine Systems, en potensiell leverandør av ubåtene.

Les også: Forsvarssjefen vil legge ned baser og kraftsamle ressursene

Både Forsvaret og Louise Dedichen avviser at hun er inhabil.

– Jeg er sjef for Forsvarets høgskole. Det ligger ikke til min stilling å delta i avgjørelsen om valg av ubåtleverandør. Jeg sitter i Forsvarssjefens ledergruppe, som leder av Forsvarets utdanningsinstitusjoner. Der behandlet vi fagmilitært råd som berørte om Norge skulle kjøpe nye ubåter, men valg av leverandør er ikke behandlet. Dersom valg av leverandør kommer opp som tema, vil jeg vurdere min habilitet basert på de konkrete omstendighetene, sier Dedichen.

Les også:

Eldrebølgen vil halvere antallet høyere offiserer: – Dette er en hekseprosess

Forsvaret utbetalte over en milliard i erstatninger til veteraner

– Det meste gikk galt i norsk antiterrorøvelse

Norge solgte hemmelig utbåtbase i nord- leies nå av russerne