NHO ser gladnyhet midt i all pessimismen

NHO-sjef Kristin Skogen Lund sier tallene for petroleumssektoren i NHOs ferske økonomibarometer er veldig negative. Samtidig tyder tallene på større investeringsoptimisme blant norske bedrifter.
NHO-sjef Kristin Skogen Lund sier tallene for petroleumssektoren i NHOs ferske økonomibarometer er veldig negative. Samtidig tyder tallene på større investeringsoptimisme blant norske bedrifter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Blant dramatiske varsler om oppsigelser i oljebransjen viser nytt NHO-barometer også en positiv utvikling: Flere norske industribedrifter vil investere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

14 prosent av de 2.378 bedriftene som har svart i NHOs ferske økonomibarometer, oppga at de ser for seg økte investeringer i neste kvartal. Ikke siden tredje kvartal i fjor har tallet vært så høyt.

– Som de tre tidligere kvartalene svarer fortsatt én av tre negativt, mens andelen som svarer positivt, er svakt økende, skriver NHO.

Det gjør også NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund forsiktig optimistisk.

– For første gang på en god stund ser vi tegn på at investeringene tar seg opp i industrien. De har ligget lavt, men fremskrivningene for starten av 2016 er markant høyere enn de har vært tidligere, sier hun til NTB.

Hvis tallene senere blir bekreftet av andre studier, kan det tyde på at omstillingen av norsk næringsliv er på rett vei, ifølge Skogen Lund.

Omstilling fungerer?

Det er velkjent at norsk økonomi i årene som kommer, i større grad må skape vekst i andre næringer enn olje og gass. Den svake oljeprisen har fremskyndet utviklingen.

Skogen Lund mener de positive investeringstallene kan skyldes at bedriftene har fått bedret sin konkurransekraft. Det skyldes primært at den norske kronen har svekket seg betydelig, men også at bedriftene har strammet inn.

– Samtidig har det vært vanskelig å få tilgang til kompetent arbeidskraft. Det er enklere nå, sier hun med henvisning til at mange av oljebransjens overtallige er høyt kvalifiserte.

For å styrke denne positive utviklingen er det nødvendig med «stø kurs» i den offentlige pengebruken, sier Skogen Lund.

– Det blir viktig at vi ikke har en for sterk utgiftsvekst i det offentlige forbruket. Det vil kunne føre til forventninger om renteøkning som vil true den lave kronekursen.

NHO-sjefen understreker også at effektive formidlingssystemer, fagopplæring og investeringer i infrastruktur som et motkonjunkturtiltak, er viktig for å «smøre» omstillingen. På sikt er også en skattereform med bred tilslutning viktig, mener Skogen Lund.

Krisetall

Samtidig etterlater NHOs barometer ingen tvil om at olje- og gassektoren i Norge, som ifølge Statoil skaper 250.000-300.000 jobber i Norge, står foran en dramatisk nedtur.

I 3. kvartal svarer 21 prosent av de spurte bedriftene i industrien totalt sett at de forventer oppsigelser i kommende kvartal, en dobling fra 2. kvartal.

I de petroleumsintensive bedriftene er tallet for permitteringer 36 prosent og oppsigelser 34 prosent.

«Petroleumsintensive bedrifter» er selskaper som oppgir at 25 prosent eller mer av omsetningen er rettet mot petroleumssektoren.

– Det er ingen tvil om at det er veldig negative tall for denne sektoren, konkluderer Skogen Lund.

«De fleste NHO-bransjer vurderer utsiktene fremover stadig mer negativt sammenlignet med tidligere kvartaler», skriver NHO.

– Markedsutsiktene er veldig negative og mer negative enn de var under deler av finanskrisen. Det er alvorlig i seg selv, sier Skogen Lund.

Pessimismen er også her størst i oljebransjen, men også byggenæringen og eksportbedriftene er blitt markert mer negative.

Les også: Gass er Norges største eks­port­vare for første gang

Personvernpolicy