Jonas Gahr Støre tok ut 20 millioner fra banken

AP-leder Jonas Gahr Støre investerte 20 millioner kroner i aksjer i 2014. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
AP-leder Jonas Gahr Støre investerte 20 millioner kroner i aksjer i 2014. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Ap-lederen investerte hele summen i aksjer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er DN.no som melder dette tirsdag etter å ha gjennomgått Støre-familiens investeringsselskap Femstø.

Avisen skriver at Støre-familien har tredoblet investeringen i aksjer fra 2013 til 2014. Mens selskapet hadde investert ti millioner av selskapets totalt 38 millioner i aksjer i 2013, har beløpet økt til 31 millioner i løpet av ett år. Det skal ifølge samme kilde dreie seg om såkalte «markedsbaserte aksjer», kombinert med rundt to millioner kroner i bankinnskudd.

Hemmelige eposter avlører: Hillary Clinton fikk norske UD-millioner etter Støre-samtale

Familiebedrift

Jonas Gahr Støre eier 76 prosent av aksjene i Fermstø, som er navnet på selskapet som ble opprettet for å forvalte arven etter Ap-lederens bestefar, som i sin tid var på eiersiden i Jøtul-konsernet, ovnsfabrikanten som Støre-familien overtok i 1927, men som de solgte seg ut av på 1970-tallet.

Foruten Jonas Gahr Støres rolle i selskapet, eier hans tre sønner; Magnus, Vetle og Ola Gullik, åtte prosent hver. Jonas Gahr Støre står oppført som styreleder i selskapet, mens sønnen Magnus Slagvold Støre er daglig leder.

Les også: Støre: – Erna Solberg har Aps fulle støtte

«Kaviar-sosialist»

I 2014 ble Jonas Gahr Støre anklaget for skatteplanlegging for å unngå skatt i boka «Jonas», skrevet av NRK-profilene Erik Aasheim og Nina Stensrud Martin, som omtalte Støre som «kaviar-sosialist» - et fransk uttrykk som ble brukt om formulerende sosialister som lever på en måte som står sterkt i kontrast til arbeiderklassen.

– Det kan virke paradoksalt at Ap-leder Jonas predikerer at de rikeste må betale mer skatt til fellesskapet – da han samtidig har drevet sitt eget selskap så «smart» at han unngår deler av skatten. Men vi sier ikke at Jonas har brutt loven, sa forfatter Erik Aasheim til VG i forbindelse med boklanseringen i november 2014.

Støre forsvarte seg den gang med forklaring om at det var en feil om skatt i boken, samtidig som han avviste å ha drevet omfattende skatteplanlegging over tid.

Les også: Lundestad: – Støre prøvde å stoppe fredsprisen til Liu

Personvernpolicy