Aspaker inviterer til samarbeid om fiskeindustrien

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker besøkte tidligere det som skal være verdens første el-sjark og Erik Ianssen, daglig leder i selskapet Selfa Arctic som har bygd og utviklet fartøyet.
Fiskeriminister Elisabeth Aspaker besøkte tidligere det som skal være verdens første el-sjark og Erik Ianssen, daglig leder i selskapet Selfa Arctic som har bygd og utviklet fartøyet. Foto: Ida Malthe-Sørenssen / Fiskeridepartementet / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha vendt tommelen ned for flere omstridte forslag fra Tveteråsutvlaget sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker seg klar til å samarbeide om å få en mer lønnsom og konkurransedyktig fiskeindustri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har avklart at det er uaktuelt for regjeringen å gjøre noe med deltakerloven og fiskerisalgslagsloven. Med dette slokker hun enhver debatt om utenlandsk eierskap eller en industrieid fiskeflåte.

Et stort flertall av høringsinstansene raste mot de mest ytterliggående forslagene fra det såkalte Tveteråsutvalget. Dette utvalget foreslo å fjerne det meste av reguleringer i næringa for å skape lønnsomhet i fiskeindustrien.

Innspill å ta med seg

Aspaker har inntil nylig nektet å ta stilling til forslagene. Men under Husøydagan på Senja i Troms kom avklaringen om at hun legger bort alle planer om å endre deltakerloven og fiskesalgslagsloven.

– Selv om vi har lagt bort to av forslagene som heller ikke regjeringspartiene har gått til valg på, mener jeg det er mange viktige baller å ta med seg videre fra Tveteråsutvalget, sier fiskeriministeren til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyr arbeidskraft

Hun tar utfordringen som Arbeiderpartiets Helga Pedersen kom med under Husøydagan nylig om at kreftene nå må brukes på å jobbe for en innovativ, konkurransedyktig og lønnsom fiskeindustri i Norge.

– Det handler om å svare på utfordringene som Tveteråsutvalget er helt enige om, nemlig at det ikke nytter for en industri i Norge å satse på billigst mulig arbeidskraft. Bedriftene må ha svarte tall på bunnlinjen for å kunne investere i ny teknologi og henge med i den tøffe konkurransen som norsk fiskerinæring møter ute, sier Elisabeth Aspaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får ros

På lederplass karakteriserer FiskeribladetFiskaren Aspakers avklaring som en klok beslutning. Avisens lederskribent mener hun tidlig innså at kampen mot deltakerloven var en dødfødt prosess. På Husøya strødde Helga Pedersen salt i sårene.

– Dette er forslag hele kysten har vært imot og der Høyre og Fremskrittspartiet har vært i et ensomt mindretall på Stortinget, sa Pedersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mente Aspakers avklaring var eneste mulige utgang på spørsmålet og la til at hun er glad for at denne viktige avklaringen kommer nå.

Enøyd debatt

Fiskeriministeren sier til NTB at hun skal jobbe jevnt og trutt med forslag og løsninger for fiskeindustrien.

– Debatten om Tveteråsutvalgets innstilling har vært veldig enøyd. Man har konsentrert seg om de lovene, men kommet med svært få forslag om hva slags grep som bør tas framover, sier Aspaker. (©NTB) (©NTB)

Les også: Mil­li­ar­der til offentlig ved­li­ke­hold skal skape jobber