70.000 har enda ikke levert selvangivelsen

<p>Om lag 43.000 selskaper og 27.000 selvstendig næringsdrivende vil i løpet av de nærmeste dagene motta purrebrev fra Skatteetaten fordi selvangivelsen for inntektsåret 2014 fremdeles ikke er levert. Foto: Skatteetaten<br></p>
Om lag 43.000 selskaper og 27.000 selvstendig næringsdrivende vil i løpet av de nærmeste dagene motta purrebrev fra Skatteetaten fordi selvangivelsen for inntektsåret 2014 fremdeles ikke er levert. Foto: Skatteetaten

Fortsatt er det 70.000 som enda ikke har levert selvangivelsen. Neste år kommer en ny selvangivelse som vil forenkle utfylling og levering for næringsdrivende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De aller fleste leverer selvangivelsen i tide, men 70.000 har fremdeles ikke levert. Dette melder Skatteetaten i en pressemelding.

Ifølge etaten gjelder dette 43.000 selskaper og 27.000 personlig næringsdrivende. Disse vil i løpet av de neste dagene motta et purrebrev. Tallet på næringsdrivende som ikke har levert selvangivelsen har ligget på rundt 70.000 de siste årene, og dette kan det være flere grunner til.

– Vi vet at mange skatteytere er oppført i vårt skattemantall som personlig næringsdrivende uten å være klar over det. Årsaken kan blant annet være at de tidligere har drevet næringsvirksomhet, men at de fremdeles ikke har meldt seg ut av Enhetsregisteret eller MVA-manntallet. Næringsdrivende kan heller ikke benytte seg av leveringsfritaket slik personlig skattytere og pensjonister har mulighet til, sier kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten, Mariken Holter.

Les også: Skattedirektøren vil belønne sjekk av selvangivelsen

Gjør det enklere

May-Britt Vaag Prestøy er tjenesteeier for selvangivelsen. Hun mener at Skatteetaten hele tiden jobber for å gjøre det lettere å fylle ut og levere selvangivelsen for næringsdrivende.

– Forenkling for næringslivet er en av de viktigste satsningsområdene for Skatteetaten. Vi ønsker å gjøre det enda enklere blant annet ved å ha tettere kommunikasjon med næringslivet. I år har vi for eksempel sendt ut brev til alle nyopprettede aksjeselskaper der vi informerer spesielt om tidsfristene selskapene må forholde seg til. Vi holder egne lokale kurs for næringslivet, og Skattetaten gir veiledning til utfylling av selvangivelsen på nett og telefon, sier hun til ABC Nyheter.

Hun påpeker at Skatteetaten også jobber med forbedringer i selve selvangivelsen, for å gjøre leveringen lettere.

– Vi er nå godt i gang med å forenkle selvangivelsen for dem som driver enkeltpersonforetak og mindre aksjeselskaper. Med den vil over 100.000 næringsdrivende få en langt enklere hverdag. Den nye selvangivelsen vil bli tatt i bruk fra neste år, forteller hun.

Les også: Skattebetalere i Norge bruker lite tid på tallene

– Lever snarest

Skatteetaten sier i pressemeldingen at de som ikke har levert selvangivelsen, bør gjøre det snarest for å unngå skjønnsligning og tilleggsskatt. Det innebærer at Skatteetaten fastsetter skatten på grunnlag av de opplysningene etaten har. Tilleggsskatten for manglende levering er normalt 30 prosent av skatten som er eller kunne ha vært unndratt.

– Det vil alltid være slik at skjønnsligning aldri kan bli like korrekt som når skattyter rapporterer selv. Derfor oppfordrer vi alle til å levere selvangivelsen snarest, sier Mariken Holter i pressemeldingen.

De som leverer for sent får forsinkelsesavgift. Avgiften avhenger av hvor sent man leverer, og hvor stor nettoinntekten og nettoformuen er.

Les også:

Personvernpolicy