Ledigheten fortsetter å stige – oljekrisen får skylden

<p>På grunn av oljekrisen som herjer i landet, fortsetter arbeidsledigheten å stige. Foto: Kristian Skårdalsmo / NTB scanpix</p>
På grunn av oljekrisen som herjer i landet, fortsetter arbeidsledigheten å stige. Foto: Kristian Skårdalsmo / NTB scanpix

Arbeidsledigheten her i landet fortsetter oppover og var ved utgangen av mai på 4,3 prosent. Krisen i oljebransjen gjør sektoren til den største bidragsyteren til økningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalt var 118.000 personer arbeidsledige, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. En ledighet på 4,3 prosent er 0,1 prosentpoeng høyere enn ved forrige tremånedersperiode (mars).

– Det er spesielt store oppsigelsesrunder i olje- og oljerelatert industri som bidrar til dette, skriver senioranalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets i sin morgenrapport onsdag.

I løpet av året som er gått siden utgangen av andre kvartal i fjor til andre kvartal i år har 31.000 nye arbeidstakere gått inn i ledighetskøen. Halvparten av disse var ungdom i aldersgruppen 15-24 år.

Ingen bombe

I likhet med de aller fleste, hadde også Nordeas anslag en liten økning til 4,3 prosent. DNB Markets, som viser til Reuters kartlegging av forventningene, tar AKU-tallene tilsynelatende med et lite skuldertrekk.

«Dagens tall har nok liten betydning for Norges Banks vurderinger, og normalt legger sentralbanken større vekt på ledighetstallene fra Nav som kommer på fredag. Markedsreaksjoner: Ingen av betydning», skriver Ole André Kjennerud i sin kommentar, som konsentrerer seg om pengepolitiske konsekvenser av økende ledighet.

Selv om økningen i ledigheten synes relativt svak, og at 0,1 prosentpoeng er godt innenfor feilmarginen for Arbeidskraftundersøkelsen, understreker SSB at utviklingen er i tråd med en stigende trend siden mai i fjor.

Kan stige mer

Ifølge Nordea-analytiker Saltvedt kan den stigende trenden skyte ytterligere fart, som følge av at Statoil nå vurderer å utsette 14 nye prosjekter som følge av lav oljepris og svake utsikter. Prosjektene har en samlet investeringsramme på 57 milliarder kroner.

– Den siste tids fall i oljeprisen øker risikoen for at flere prosjekter på norsk sokkel kan bli satt på hold og at etterspørselen etter arbeidskraft fra denne sektoren vil svekkes ytterligere, skriver Saltvedt.

Les også: Lien: Ingen krise i oljeindustrien

Personvernpolicy