– Ingen planer om å stoppe import av sjømat fra Thailand

Flere tusen thailandske fiskebåter driver ulovlig virksomhet. EU truer med sanksjoner, Norge vil ikke stoppe import av sjømat fra Thailand.
Flere tusen thailandske fiskebåter driver ulovlig virksomhet. EU truer med sanksjoner, Norge vil ikke stoppe import av sjømat fra Thailand.
Foto: Rungroj Yongrit / Epa
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU truer med handelsforbud da flere tusen thailandske fiskebåter driver ulovlig virksomhet i landet. Norge vil ikke stoppe import av thailandsk sjømat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Thailand foregår det fortsatt ulovlig fiske. Rundt 3000 fiskebåter er ikke registrerte og flere beskyldes for å drive rovfiske og bruk av ulovlig arbeidskraft.

EU har siden april truet med å kutte fiskehandel med Thailand, og de har fått frist til oktober for å rydde opp i industrien. Nye offentlige krav og forskrifter fra 1. juli gjør at eksempelvis fiskebåter over 15 meter må ha innebygd satellittbasert overvåkningssystem som viser hvor de til enhver tid befinner seg. I mangel på dette har rundt 1000 fiskebåter innstilt sin aktivitet.

Thailand er blant verdens største eksportører av både reker og tunfisk, og ulovlig virksomhet kan også komme til å påvirke import av fisk til Norge, men foreløpig er det ikke snakk om noen drastiske tiltak.

– Det foreligger ingen planer om å stoppe import av sjømat fra Thailand til Norge, men vi er kjent med at EU vurderer et mulig handelsforbud. Dette er ikke iverksatt, men vi følger selvsagt saken, sier kommunikasjonssjef i nærings- og fiskeridepartementet, Trond Viken, til ABC Nyheter.

Han legger til at han er svært positiv til at EU engasjerer seg på denne måten i kampen mot ulovlig fiske.

– Norge er opptatt av å bekjempe ulovlig fiske, og har tatt initiativ til internasjonalt samarbeid på flere områder mot denne typen virksomhet, sier Viken.