Spetalen innkalt til avhør om salg av rigg i Ukraina

Investor Øystein Stray Spetalen er innkalt til vitneavhør i forbindelse med riggsalg i Ukraina.
Investor Øystein Stray Spetalen er innkalt til vitneavhør i forbindelse med riggsalg i Ukraina. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Investor Øystein Stray Spetalen og ledelsen i hans selskap Ferncliff er innkalt til vitneavhør i forbindelse med salg av en rigg i Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Ukrainas påtalemyndighet som gjennom en rettsanmodning har bedt norske myndigheter om hjelp til vitneavhøret, skriver Dagens Næringsliv.

Påtalemyndigheten mener staten har tapt 3,2 milliarder kroner etter å ha kjøpt to rigger. Spetalens heleide investeringsselskap Ferncliff var selger av den ene riggen.

– Jeg kommenterer ingenting, uansett hva du spør om, sier Spetalen.

– Jeg har ingen kommentar, sier konsernsjef og partner Martin Nes i Ferncliff.

Påtalemyndigheten ønsker hjelp til å komme til bunns i saken. Verken Ferncliff-ledelsen, styremedlemmene eller eieren er mistenkt.

20 spørsmål om salg av en rigg vil stå sentralt. Påtalemyndigheten i Ukraina vil vite detaljer rundt handelen, hvem som var reell kjøper av riggen, hvem i Ferncliff som var involvert i salget, samt andre relevante forhold som kan kaste lys over hvor pengene endte opp.

Etterforskningen dreier seg om underslag av statens eiendeler på nær 400 millioner dollar, om lag 3,2 milliarder kroner, knyttet til kjøpe av to rigger i 2011. Kjøper av de to oljeriggene var det statseide ukrainske oljeselskapet Naftogaz og dets datterselskap. Riggene ble solgt til stråselskaper til en høy markedspris, og ble ytterligere dyrere på veien til de reelle ukrainske kjøperne. Mellomlegget, som skal være på flere milliarder kroner, har forsvunnet underveis.

Personvernpolicy