Pensjonsfellene selvstendige næringsdrivende bør unngå

Alexandra Plahte er seniorrådgiver og leder for pensjon i Gabler Steenberg og Plahte AS.
Alexandra Plahte er seniorrådgiver og leder for pensjon i Gabler Steenberg og Plahte AS. Foto: Eirik Førde
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvstendig næringsdrivende? Det som kan synes smart i dag trenger slett ikke trenger å være lønnsomt på sikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Alexandra Plahte
Jurist og leder i Formue Pensjonsrådgivning AS

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange næringsdrivende har lavere pensjon fra folketrygden enn folk flest. I en del tilfeller skyldes nok dette at man som selvstendig næringsdrivende i større grad enn andre kan påvirke overskuddet gjennom ulike investeringer og fradrag. For en del har det nok vært fristende å redusere næringsinntekten for derigjennom å betale mindre skatt. Det mange da fort glemmer er at dette også har sine ulemper. En del av skatten man betaler er nemlig det som heter trygdeavgift. Dette er en avgift som skal sikre opptjening av rett til en rekke ytelse fra folketrygden. Lavere inntekt kan således gi lavere beregningsgrunnlag for en rekke viktige ytelser fra folketrygden, så som foreldrepenger, sykepenger, arbeidsavklaringspenger, uføretrygd og alderspensjon. Hvorvidt man faktisk får effekt av en høyere skattepliktig inntekt avhenger av inntektsnivået totalt sett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For de nevnte korttidsytelsene er det maksimale beregningsgrunnlaget 6 G. Når det gjelder pensjon får man, dersom man omfattes av ny opptjeningsmodell i folketrygden (gjelder helt eller delvis for alle født etter 1953) pensjonsopptjening for all inntekt opp til 7,1 G ( 687.869 kroner). Pensjonsopptjening tilsvarer 18,1 prosent av pensjonsgivende inntekt.

Har man inntekt under 7,1 G og reduserer overskudd næring, mister man følgelig pensjonsopptjeningen på 18,1 prosent i folketrygden.

Når det gjelder foreldrepenger, sykepenger, arbeidsavklaringspenger og uføretrygd er det maksimale beregningsgrunnlag noe lavere, nemlig 6 G (581.298 kroner). Mange næringsdrivende har næringsinntekt under disse grensene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsekvensene av å redusere næringsinntekten kan følgelig være dårligere sikkerhetsnett i form av lavere beregningsgrunnlag for folketrygdytelsene ved både fødsel, sykdom og alderdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å kunne opprettholde en grei økonomisk levestandard ved overgang til alderspensjon er alderspensjonen fra Folketrygden ikke tilstrekkelig. De aller fleste er avhengig av en god pensjonsordning gjennom jobben og/eller egen sparing. Mens så godt som alle ansatte arbeidstakere har krav på tjenestepensjonsordning gjennom jobben gjelder det andre regler for selvstendig næringsdrivende.

Som næringsdrivende er man både arbeidsgiver og ansatt. Hva med pensjonsordning gjennom jobben, såkalt tjenestepensjonsordning?

Dersom man driver for seg selv, typisk gjennom et enkeltmannsforetak, kan man opprette såkalt «pensjonsordning for selvstendig næringsdrivende». Det samme gjelder for frilansere. Det følger av reglene at man kan etablere en innskuddsordning på inntil 6 prosent. I dette ligger at årlig innbetalt innskudd til ordningen ikke kan overstige 6 prosent av vedkommendes samlede beregnede personinntekt fra næringsvirksomhet mellom 1 og 12 G.

Artikkelen fortsetter under annonsen

G er folketrygdens grunnbeløp og utgjør for tiden 96.883 kroner. Mange har kritisert regelverket ettersom maksimal innbetaling for næringsdrivende er vesentlig lavere enn det arbeidsgivere innenfor skattereglene har lov til å innbetale og få skattemessig fradrag for, i innskuddsordninger.

Det er imidlertid viktig å huske på det jeg nevnte innledningsvis, om hvordan inntektsnivået (beregningsgrunnlaget) påvirker størrelsen på en rekke ytelser fra folketrygden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Velger man å spare i en innskuddsordning reduseres overskudd næring og dermed også beregningsgrunnlaget for pensjon hos NAV, med mindre inntekten likevel tilsvarer det maksimale beregningsgrunnlaget eller mer. Det er derfor viktig å foreta en avveining med tanke på hvordan dette påvirker opptjeningen av pensjon og andre rettigheter fra folketrygden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også viktig å være klar over at også alderspensjon fra slik pensjonssparing vil medføre redusert effekt av det særskilte skattefradraget på pensjonsinntekter som ble innført med pensjonsreformen i 2011.

Også svært mange næringsdrivende vil ha behov for sparing utover alderspensjonen fra folketrygden. Mens det for enkelte er fornuftig å tegne en egen pensjonsordning for næringsdrivende, vil andre former for sparing til alderdommen være mer gunstig for andre.

Les også:

Pensjonsrådgivning - lenge leve uavhengigheten

Man må spare millionbeløp for å kompensere for levealdersjusteringen

Forslaget innfrir én av fire pensjonskrav