DNB frykter boligmangel og kraftig prispress fremover

Salgstallene i boligmarkedet er på kritisk lave nivåer, og det bygges lite nytt. DNB frykter at konsekvensen av dette kommer i årene framover.

Illustrasjonsbilde av byggeplass av nybygg på Fornebu.
Illustrasjonsbilde av byggeplass av nybygg på Fornebu. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nybyggmarkedet så bekmørkt ut i fjor, men salg og bygging har tatt seg noe opp i starten av 2024. Harald Hansen, leder for DNB Eiendom Nybygg, er likevel ikke optimistisk for fremtiden.

– Det er naturligvis positivt at det nå selges flere nye boliger og at igangsettingen øker noe, men vi beveger oss altså sakte opp fra historisk lave nivåer. Jeg tror vi kan si at bunnen er nådd, men det er for tidlig å friskmelde markedet, sier han.

Ifølge Hansen er vi ikke i nærheten av å dekke det reelle boligbehovet. Det er allerede for få boliger i flere av de store byene, og i tillegg skal nær 100.000 ukrainske flyktninger – enten ventet i år eller som har kommet i 2022 og 2023 – også bosettes.

Dette bør få alarmklokkene til å ringe hos myndighetene, understreker Hansen.

Altfor få nye boliger

Frem til 2027 har Statistisk sentralbyrå beregnet det årlige boligbehovet til rett i underkant av 30.000 boliger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I år forventer vi et fall i antall fullførte boliger til rett under 20.000. Det vil gi en årlig boligmangel på cirka 10.000, som er hele 33 prosent under det reelle boligbehovet, sier Hansen.

Og både i 2025 og 2026 forventes det videre nedgang, før det igjen snur. Hansen er tydelig på at økt boligunderskudd gir ytterligere prispress i bruktmarkedet de neste årene.

– Politikerne må på banen

Mange unge i dag er avhengige av foreldrehjelp for å få kjøpt sin første bolig. I statistikk fra Norges Eiendomsforbund kommer det fram at 67 prosent av unge boligkjøpere i aldersgruppen 20 til 29 år i Oslo fikk foreldrehjelp ved boligkjøp i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er jo langt fra alle unge som har tilgang på «foreldrebank», og for dem som blir stående utenfor, er det ofte ikke noe annet alternativ enn å leie et dyrt, sier Hansen.

Han viser til statistikken fra Eiendom Norge der det kommer fram at utleieprisene i Norge steg med 7,7 prosent i 2023. I Oslo var veksten på 9,2 prosent og i Stavanger 9,3 prosent. Til sammenligning økte bruktboligprisene med 0,5 prosent i 2023.

– Når vi vet at det knapt vil tilføres nye boliger de neste årene, vil også leieprisene presses ytterligere opp. Jeg mener det må gjøres noe fra politisk side for å unngå det som kan bli en av norgeshistoriens verste boligkriser.