Sjeføkonom: Norge bør vurdere å innføre euro

Sjeføkonom mener Norge raskt bør utbedre om vi skal ha euro som valuta.
Sjeføkonom mener Norge raskt bør utbedre om vi skal ha euro som valuta. Foto: AFP / NTB / Norges Bank / Montasje: ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke ha dette kaoset vi har hatt i år i all fremtid, mener sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Euroen har styrket seg kraftig mot den norske krona det siste året. Prisen på euro er omtrent 1,3 kroner høyere enn for et år siden, og i forrige uke bikket prisen på en euro 12 kroner. I samme periode har prisen på pund steget med om lag 1,9 kroner.

Over 20 land i Europa har i skrivende stund euro som valuta.

– Virkeligheten presser på

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen stiller spørsmål ved om Norge i det hele tatt skal ha en egen valuta i fremtiden.

– Virkeligheten presser på. Jeg mener Norge raskt burde utrede om vi skal ha euro som valuta i fremtiden. Vi kan ikke ha dette kaoset vi har hatt i år i all fremtid, sier han til ABC Nyheter.

Andreassen sier at det er sannsynlig at Sverige vil gå over til euro i overskuelig framtid.

– Det er færre og færre gleder ved å ha en svak krone. Det er blant annet masse plunder for mange arbeidsgivere, sier sjeføkonomen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valutastrateg uenig

Nils Kristian Knudsen, rente- og valutastrateg i Handelsbanken, deler ikke synspunktet til Andreassen om å se på mulighetene for å eventuelt fase ut den norske kronen.

– Jeg er ikke helt enig i det. Jeg tenker at det å ha en egen valuta i utgangspunktet er en god ting, sier han til ABC Nyheter.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Euroen har styrket seg kraftig mot den norske kronen det siste året. Foto: Norges Bank
Euroen har styrket seg kraftig mot den norske kronen det siste året. Foto: Norges Bank

Likevel påpeker Knudsen at det har vært mye uroligheter i verden med pandemi og krig som har påvirket kronekursen, men han tror på bedre tider.

– Jeg ser at det er en krevende situasjon sånn som det har blitt. Men når alt legger seg, tror jeg at vi fremdeles vil se at det er en egenverdi å ha en egen valuta. Vi står oss bra med egen valuta så lenge vi legger til grunn at valutakursene ikke vil være en veldig stor kime til uro i Norge, sier han.