Norsk økonomi steg mer enn ventet i tredje kvartal

Bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge økte med 0,8 prosent i tredje kvartal, viser sesongjusterte tall fra SSB. Økningen var spesielt stor i handelsnæringen.
Bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge økte med 0,8 prosent i tredje kvartal, viser sesongjusterte tall fra SSB. Økningen var spesielt stor i handelsnæringen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske fastlandsøkonomien steg med 0,8 prosent i tredje kvartal. Kraftproduksjonen falt og dempet veksten. En økonom tror veksten vil føre til høyere rente.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veksten var særlig drevet av økt aktivitet i tjenestenæringene, spesielt i handelsnæringen, som følge av økt engroshandel, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I juli krympet fastlandsøkonomien med 0,1 prosent, men tok seg deretter opp igjen med 0,7 prosent i august og 0,4 prosent i september.

Sterkere vekst enn ventet

Ifølge E24 var veksten sterkere enn økonomene hadde ventet på forhånd. Konsensus lå på en stigning på 0,4 prosent, ifølge tall Bloomberg har hentet inn.

– Det er et blandet bilde i norsk økonomi for tredje kvartal. Aktiviteten trekkes opp av flere tjenestenæringer, deler av industrien og fiskerier. Men kraftproduksjonen faller, og det demper oppgangen i BNP, sier seksjonssjef for nasjonalregnskapet Pål Sletten i SSB.

Også sysselsettingen har fortsatt å øke i tredje kvartal, mens prisstigningen, spesielt på energi, har ført til en nedgang i reallønna i tredje kvartal som SSB beskriver som betydelig. Det reduserer husholdningenes kjøpekraft, noe som isolert sett bidrar til å dempe veksten i konsumet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekordhøyt overskudd i handelsbalansen

– Den høye prisveksten, særlig på olje og gass, har ført til rekordhøyt overskudd på handelsbalansen. Målt i løpende priser var samlet brutto nasjonalprodukt, inklusive olje- og gassutvinning, 67 prosent høyere i tredje kvartal enn i begynnelsen av 2021, sier Sletten.

I andre kvartal steg brutto nasjonalprodukt for Fastlands-Norge med 0,7 prosent, etter å ha falt i første kvartal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Overraskende

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier til Dagens Næringsliv at tallene var overraskende, og at det foreløpig ikke er noen tegn til nedkjøling i norsk økonomi.

– Tallet var klart høyere enn ventet. August hadde en sterkere vekst enn det som lå til grunn, i tillegg vokser økonomien videre i september mot forventningene. Forbruket er forbløffende robust, gitt den høye veksten i levekostnader, sier Haugland.

Hun sier dette tyder på at husholdningene ikke har spart inn på eget forbruk, men tar av sparepengene for å opprettholde forbruket, noe hun mener bør bekymre Norges Bank.

– Det kan tyde på at Norges Bank må trå kraftigere på pedalen for å få ned temperaturen. Vi tror fortsatt på en renteheving på 0,25 prosentpoeng i desember, men at rentetoppen vil bli høyere. Anslaget vårt er at rentetoppen vil være på 3,25 prosent i mars neste år, sier Haugland til avisen.