Første fall i fastlandsøkonomien på et halvt år

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktiviteten i fastlandsøkonomien krympet med 0,9 prosent i november, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

November var måneden da nye, strenge coronatiltak for alvor ble innført i flere områder i Norge, blant annet i Oslo, opplyser SSB på sine nettsider tirsdag.

– Mot slutten av oktober økte antallet coronasmittede i Norge, og smitteverntiltakene ble trappet opp. Effekten av tiltakene ser vi først i novembertallene, sier seksjonssjef for nasjonalregnskap i SSB, Pål Sletten.

Fastlandsøkonomien falt bratt i vår under den første coronanedstengingen, men har siden hatt oppgang i seks måneder.

Aktiviteten i fastlandsøkonomien var 2,4 prosent lavere i november enn før coronakrisen i februar.

Næringer som hotell- og restaurantbransjen og kulturvirksomheter hadde størst nedgang i november. Men også næringer som vanligvis ikke er like følsomme for svingninger, som fiske og fangst, hadde dårlig utvikling. Produksjonen av elektrisitet gikk også ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varehandel gikk derimot noe opp. Mange tok julehandelen i november i år, da Black Friday var utvidet til Black Week som følge av coronasituasjonen, ifølge SSB.

Det var ventet at økonomien skulle komme til å falle enda mer.

– I motsetning til i mars ble verken skoler eller barnehager stengt i november. Også i helsevesenet vurderer vi aktiviteten til å ha vært nær normal, men her er usikkerheten noe større. Sammen med oppgang i varehandelen og god utvikling i industrien førte dette til at nedgangen i november tross alt var forholdsvis liten, sier Sletten.