Overraskende stor vekst for Kinas industri

Arbeidere i gang med bilproduksjon på Beijing Benz Automotive-fabrikken i den kinesiske hovedstaden denne uken.
Arbeidere i gang med bilproduksjon på Beijing Benz Automotive-fabrikken i den kinesiske hovedstaden denne uken. Foto: Ng Han Guan / AP

I Kina er det gått én måned uten coronadødsfall, og landets enorme industrisektor har fått opp aktiviteten igjen. Men andre deler av økonomien sliter fortsatt.

Siden det var i Kina coronapandemien begynte, var det også her økonomien først ble hardt rammet.

Den økonomiske aktiviteten nærmest kollapset i februar, og industriproduksjonen falt 13,5 prosent i årets to første måneder sett under ett.

Men aktiviteten har tilsynelatende tatt seg raskt opp igjen i landets enorme antall fabrikker. I april var industriproduksjonen 3,9 prosent høyere enn i samme måned i fjor, ifølge offisielle tall som ble lagt fram fredag.

Brenner mer kull

Oppgangen var kraftigere enn økonomer hadde ventet på forhånd, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg. Et utvalg analytikere hadde spådd at industriproduksjonen i april ville vokse 1,5 prosent.

Beregninger av Kinas kullforbruk og klimautslipp tyder også på at situasjonen i industrisektoren var i ferd med å normalisere seg allerede i starten av april. Flere store kraftselskaper hadde da et forbruk av kull som var nær normale nivåer , ifølge Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea).

Svekket handelsnæring

Men selv om fabrikkene har fått opp dampen i verdens største industrinasjon, har andre deler av økonomien fortsatt problemer.

Detaljhandelen falt 7,5 prosent i april sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge myndighetenes tall.

Dette var ikke like dramatisk som nedgangen på 19 prosent i første kvartal – men svakere enn analytikerne hadde ventet.

Forsiktige forbrukere

– Tallene er i tråd med den generelle trenden som viser at tilbudet er sterkere enn etterspørselen. Og at den økonomiske innhentingen i hovedsak er drevet av tilbudet, sier Larry Hu fra finansselskapet Macquarie Group til nyhetsbyrået AFP.

Utviklingen for varehandelen tyder på at kinesiske forbrukere fortsatt er forsiktige, selv om coronaviruset tilsynelatende nærmest er nedkjempet i landet.

Én måned er gått siden sist det ble registrert et coronadødsfall i Kina. Selv om det har vært noen nye, mindre utbrudd i det siste, blir færre enn hundre mennesker i landet behandlet for covid-19, ifølge myndighetene.

Samtidig er det fortsatt risiko for nye smittebølger, og en rekke kinesiske smitteverntiltak er fortsatt gjeldende.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Siste nytt
16:38Helse og livsstilNordmenn har lav tillit til at andre følger smittevernseglene16:29NorgeKripos involvert i europeisk gigantaksjon mot kryptert, kriminelt nettverk15:57VerdenJeffrey Epsteins tidligere partner Ghislaine Maxwell pågrepet15:51Helse og livsstil«Henke» Larsson om tapet av broren: – Å snakke om mental helse er ingenting å skamme seg over15:27NorgeMye ustabilt vær og haglbyger i Sør-Norge torsdag15:03NorgeMann sjekket ut av Hagen-saken14:45VerdenSverige runder 70.000 coronasmittede14:41Verden– Dette er en massedød på et nivå som vi ikke har sett på lang, lang tid13:36NorgePR-nestor: – Erkjenner at kommentarene er rasistiske13:36VerdenErkerivalene Fatah og Hamas forenes mot Vestbredden-annektering13:34VerdenMeghan Markles advokater: Tjente én milliard pund i turismeinntekter12:51VerdenVerda held pusten medan Israel klargjer anneksjon: – Spikaren i kista12:31NorgeRapport: Politiet som rykket ut under moskéangrepet, ble ledet feil av Google Maps12:04NorgeKlage forsinker byggestart for 22. juli-minnestedet12:01MotorHareide står fast på E18-krav for å støtte Fornebubanen – full klinsj med Oslo og Viken11:31PengerAndelen uføretrygdede fortsetter å øke11:09VerdenSvenske myndigheter skulle øve på corona-scenarier – glemte de eldre10:52VerdenFryktelige scener i Myanmar: – Ble kvalt av en bølge av leire som traff dem10:40Norge«Et skjødesløst og uansvarlig stykke sensasjonsjournalistikk»10:27NorgeDød mann i Bjørvika i Oslo er identifisert
Populært