Saudi-Arabia tredobler momsen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia øker momsen fra 5 til 15 prosent og stanser stønader til innbyggerne. Coronaviruset og oljeprisfallet har gitt landet store økonomiske problemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabias finansminister Mohammed al-Jadaan slapp mandag nyheten om at momsen i kongedømmet skal tredobles fra 5 til 15 prosent fra 1. juli og at pengestønader stanses.

Innbyggerne i Saudi-Arabia og fem andre Gulf-stater fikk ikke innført moms før i 2018, med 5 prosent den gang, og da ble det også innført månedlige stønader, for å dempe momsens effekt på folks lommebok. Nå forsvinner altså stønadene og momsen tredobles.

Innstramningene vil medføre høyere levekostnader for innbyggerne og neppe falle i god jord.

Jadaan hevder det er tvingende nødvendig å innføre grepene for å demme opp for fallet i oljeprisene, forårsaket av enormt fall i etterspørsel etter råolje på markedene under coronapandemien.

Regjeringen «avlyser, forlenger og utsetter» utbetalinger og kostnader for flere av myndighetenes departementer og direktorater, hvilket inkluderer å sette reformprogrammer og andre større prosjekter på vent.

Jadaan varslet allerede i forrige uke at smertefulle og drastiske skritt måtte tas hos verdens største produsent av olje.