Ap mener Nordsjøen også er arena for ny norsk industri

Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har laget en plan for hvordan Nordsjøen kan brukes i framtiden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har laget en plan for hvordan Nordsjøen kan brukes i framtiden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Havområdet der det norske oljeeventyret startet kan bli Europas CO2-lager, mener Arbeiderpartiet, som lanserer en egen nordsjøplan.

Nordsjøen kan bli avgjørende for å gjenreise Norge etter coronanedturen, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Nordsjøen har vært en testarena for det Norge har klart å levere de siste 50 årene, sier han til Aftenposten.

I fjor ble forslaget til om en såkalt nordsjøplan avvist av regjeringen. Nå har Arbeiderpartiet utarbeidet et forslag til hvordan havområdet kan brukes til både olje, fiskeri, havbruk og skipsfart, men også til nye prosjekter som havvind, hydrogenproduksjon av naturgass og utvinning av havbunnsmineraler.

Støre sier til avisen at fangst og lagring av CO2 er avgjørende for å nå klimamålene. Lagring av CO2 fra hele Europa i tomme olje- og gassreservoarer i Nordsjøen gir også store muligheter for norsk leverandørindustri, mener han.

Havvind er en annen viktig del av partiets plan for Nordsjøen, og Ap peker på at strømproduksjon til havs etter hvert kan bli en eksportnæring. I første omgang vil Ap ha en plan som kan gi 3GW fra norsk sokkel innen 2030, skriver Aftenposten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært