Tyske økonomer spår økonomisk nedgang

Finansminister Olaf Scholz holder opp en bunke lovvedtak som inngår i den tyske regjeringens økonomiske krisepakke. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix
Finansminister Olaf Scholz holder opp en bunke lovvedtak som inngår i den tyske regjeringens økonomiske krisepakke. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tysklands økonomi vil krympe med opptil 5,4 prosent i år, tror en økonomisk ekspertgruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tysklands økonomi vil bli vesentlig mindre. Hvor mye den krymper vil avhenge av omfanget og varigheten på helsetiltakene og den påfølgende gjenreisingen, sier en såkalt vismannsgruppe, som gir råd til regjeringen.

Samme dag som landet skal legge fram nye inflasjonstall, spår de at Tysklands brutto nasjonalprodukt (BNP) kan bli mellom 2,8 og 5,4 prosent lavere i år. Før pandemien slo til, var det ventet moderat vekst.

I fjor endte veksten på 0,6 prosent. Det laveste på flere år og betydelige lavere enn de to foregående årene.

I 2017 og 2018 økte BNP med henholdsvis 2,5 og 1,5 prosent. Fjoråret var det tiende på rad med økonomisk vekst, den lengste vekstperioden siden Tyskland ble gjenforent i 1990.

Budsjettoverskuddet i 2019 var på 1,5 prosent, mens krisepakken som ble godkjent forrige uke gjør at regjeringen i år er nødt til å ofre den nærmest hellige budsjettbalansen.

Pakken som skal dempe de økonomiske konsekvensen av covid-19-pandemien, er verdt opptil 1.100 milliarder euro eller 13.000 milliarder kroner.

Personvernpolicy