Nicolai Tangen blir ny sjef i oljefondet

Nicolai Tangen var med på videolink da etterfølgeren til Yngve Slyngstad (nede til høyre) ble kjent.
Nicolai Tangen var med på videolink da etterfølgeren til Yngve Slyngstad (nede til høyre) ble kjent. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nicolai Tangen blir ny sjef for Statens pensjonsfond utland, også kalt oljefondet. Han har de siste årene ledet et fond i London.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tangen skal forvalte Norges oljeformue, som nå er på rundt 10.000 milliarder kroner.

– Dette er ikke bare drømmejobben min. Det er drømmen min, sier Tangen.

– Jeg er en beskjeden sørlending. Jeg har vært interessert i finans siden jeg var liten gutt og gikk aviser og solgte blomster på restauranter – og kjøpte aksjer for pengene, fortsetter han.

Utnevnelsen ble kjent under en pressekonferanse i Norges Bank torsdag.

Norges sparepenger

– Det er en fantastisk ære å ta over ledelsen av oljefondet, og det er et stort ansvar å passe på Norges og alles sparepenger. Yngve Slyngstads sko er naturligvis veldig store å fylle, sier han.

Tangen, som er født i 1966, er på 41. plass på Kapitals liste over de 400 rikeste nordmennene med en nettoformue på 5,5 milliarder kroner.

Han kommer fra jobben som administrerende direktør i AKO Capital, som han stiftet i 2005. Selskapet har i dag rundt 70 ansatte og forvalter pengene til universiteter, veldedige stiftelser og familieselskaper. AKO Capital er basert i London, der Tangen har vært bosatt de siste 28 årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å dra fra London til Norge for å lede oljefondet må føles litt som da Solskjær dro fra Molde til Manchester for å lede Manchester United. Oljefondet ligger helt på topp i finansbransjens Champions League, sier han.

Slyngstad slutter

Yngve Slyngstad, som har ledet Statens pensjonsfond utland i tolv år, varslet i fjor høst at han gir seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ansettelsen er gjort av hovedstyret i Norges Bank.

– Hovedstyret er trygg på at vi med Nicolai Tangen har vi fått den beste kandidaten til å lede Statens pensjonsfond utland. Tangen har bygget opp et av Europas ledende investeringsselskaper og kan vise til svært gode finansielle resultater som internasjonal kapitalforvalter, sier hovedstyrets leder og sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Oljefondet er et av verdens største fond og eier nesten 1,5 prosent av alle verdens børsnoterte aksjer. De første kronene ble satt inn i fondet i 1996 og siden den gang er det blitt tilført 3.300 milliarder kroner i oljeinntekter. Over halvparten av fondets verdi er avkastning på investeringene.