Store coronatap for oljefondet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens pensjonsfond utland – eller oljefondet – har hatt en negativ absolutt avkastning på 16,2 prosent så langt i år. I kroner er tapet 1.330 milliarder. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kom fram på en pressekonferanse hos Norges Bank torsdag formiddag. Ved markedsslutt onsdag kveld hadde fondet en verdi på 10.127 milliarder kroner.

– Det har vært et betydelig fall i verdens aksjemarkeder i løpet av de siste ukene. Når fondets verdi er høyere enn ved årsslutt, er det fordi kronen har svekket seg i like stor grad som aksjemarkedene har gått ned, sier oljefond-sjef Yngve Slyngstad.

Horisont på 30 år og mer

Han beroliger nordmenn som eventuelt måtte være bekymret for å få «pengebingen» redusert.

– Vi må være forberedt på korreksjoner av denne typen. Nå har vi hatt en korreksjon i år som ikke er større enn det vi var opp i fjor. Dette er godt innenfor det vi må være forberedt på, og vi har lagt en strategi som er langsiktig, der vi ser for oss en horisont på 30 år og mer. Så dette er innenfor forventningene og noe vi har vært forberedt på i en god stund, sier Slyngstad på spørsmål fra NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt i år har fondet hatt en negativ avkastning på 1.330 milliarder kroner. Slyngstad minnet imidlertid om at dette er mindre enn den positive avkastningen i løpet av fjoråret, som var på rundt 1.692 milliarder kroner.

Aktuelt: Nicolai Tangen blir ny sjef i oljefondet

Spesielle tider i samfunnet

– Det er spesielle tider i samfunnet, spesielle tider i økonomien og i verdens finansmarkeder, sier Slyngstad.

For renteinvesteringer og investeringer i unotert eiendom er verdiene omtrent uendret så langt i år.

Siden verdien av aksjene har falt såpass kraftig, utgjør aksjeandelen av fondet nå 65 prosent, mens den i utgangspunktet skal ligge på 70 prosent. Det betyr at oljefondet etter planen skal ut i markedet og kjøpe aksjer for å øke andelen.

– Triggeren er ved 68 prosent. Det betyr at vi vil begynne å kjøpe aksjer. Om vi allerede har startet, kan jeg ikke kommentere, sier Slyngstad.