Tysklands regjering klar med krisepakkelån

Finansminister Olaf Scholz (midten) og statsminister Angela Merkel sitter vanligvis ved siden av hverandre i regjeringsmøter. Mandag ledet Scholz møtet mens sjefen, som er i karantene, deltok via telefon.
Finansminister Olaf Scholz (midten) og statsminister Angela Merkel sitter vanligvis ved siden av hverandre i regjeringsmøter. Mandag ledet Scholz møtet mens sjefen, som er i karantene, deltok via telefon. Foto: Markus Schreiber / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyske regjeringen har blitt enige om ta opp nye lån verdt 156 milliarder euro for å finansiere en økonomisk krisepakke. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen bryter dermed den nærmest hellige budsjettbalansen, kjent som «svart null». En bestemmelse i grunnloven som begrenser opptak av nye statslån, blir også midlertidig satt til side.

Den nye gjelden skal bidra til å finansiere krisepakken, som blir flere ganger så stor. Et nytt stabiliseringsfond får mulighet til å gå inn med egenkapital i bedrifter og stille med kredittgarantier. I tillegg har landets utviklingsbank fått fullmakt til å gi ubegrenset med lån til bedrifter som sliter med de økonomiske virkningen av pandemien.

Pakken skal etter planen godkjennes av nasjonalforsamlingen onsdag.

I tillegg til å beskytte næringsliv og arbeidsmarkedet, var det på forhånd varslet at pakken skal hjelpe leietakere, gjøre det lettere å søke om velferdstiltak og støtte klinikker.

Den coronarammede tyske økonomien kommer til å krympe minst 5 prosent i år, sier en minister, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Regjeringen satt i hastemøte mandag. Angela Merkel deltok via telefon. Statsministeren har satt seg selv i karantene etter at en lege hun har vært i kontakt med, testet positivt for covid-19-viruset.