Oljeprisen ned over 20 prosent til 36 dollar fatet

Oljeprisen ned over 20 prosent til 36 dollar fatet på grunn av bruddet i forhandlingene mellom Opec-landene og Russland. Foto: Gregory Bull / AP / NTB scanpix
Oljeprisen ned over 20 prosent til 36 dollar fatet på grunn av bruddet i forhandlingene mellom Opec-landene og Russland. Foto: Gregory Bull / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Prisen på nordsjøolje stupte etter bruddet i forhandlingene mellom Opec-landene og Russland. Den norske kronen har svekket seg og analytiker spår børsras på Oslo Børs mandag.

Opec-landene har ønsket en enighet om å redusere produksjonen av olje på grunn av dramatisk lavere etterspørsel som følge av coronaviruset som herjer i verden.

På det laveste var prisen ned mer enn 30 prosent etter at handelen startet søndag kveld. Prisen på 31,02 dollar fatet er det laveste siden februar 2016, skriver CNBC.

Ekspertene mener det går mot full priskrig på olje når en tidligere avtale om kutt hos Opec-landene utløper i slutten av mars. Da kan i teorien Saudi-Arabia og Russland øke produksjonen så mye de vil, og prisen kan falle til 20 dollar fatet.

Reiser mindre

Etter det første fallet hentet prisen seg noe inn igjen til 36,22 dollar fatet. Der er likevel et prisfall på litt over 21 prosent.

Oljeprisen var allerede på god vei nedover i forrige uke da prisen på nordsjøolje falt under 50 dollar og fredag endte på 45 dollar fatet.

Etterspørselen etter olje faller ettersom folk reiser mindre, skriver nyhetsbyrået AP. Frykten er at coronaviruset skal svekke verdensøkonomien og slik svekke etterspørselen ytterligere.

Video: FHI forbereder seg på neste fase av coronaviruset:

Kronen stuper

Etter at kursen på nordsjøolje falt med nesten 25 prosent natt til mandag, svekket også kronekursen seg betydelig.

Kronen er svekket mot euro, amerikanske dollar og britiske pund natt til søndag, skriver E24 og viser til tall fra analyseselskapet Infront.

Mot euro er kronen svekket rundt 42 øre eller 4,1 prosent. En euro kostet natt til søndag 10,86 kroner, noe som er rekordsvakt. Mot amerikanske dollar er kronen svekket 3,27 prosent, og prisen på 1 dollar var natt til søndag 9,54 kroner.

Også mot det britiske pundet svekket kronen seg merkbart på samme tid, og 1 britisk pund kostet da 12,51 kroner.

Spår børsras

Analytiker Roger Berntsen skriver på Nordnets sider at de tror på et fall på mellom 8 og 10 prosent når Oslo Børs åpner klokka 9. Det skyldes coronavirusets virkning på den internasjonale økonomien.

Analytikeren viser til utviklingen på de internasjonale markedene etter at Oslo Børs stengte fredag. Blant annet falt indeksene på børsene i USA og i Asia, og dessuten faller oljeprisen kraftig.

– Oljeprisens innvirkning på verdensøkonomien er enorm, noe som gjenspeiler seg i de globale finansmarkedene, både i aksjemarkedet, rentemarkedet og valutamarkedet, skriver Berntsen.

Video: Slik ble oljemarerittet Norges perfekte krise:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden