Sterk økning i handelen mellom Norge og Israel

Den norske eksporten til Israel økte i fjor med 750 millioner kroner. Også importen fra Israel til Norge økte betydelig.
Den norske eksporten til Israel økte i fjor med 750 millioner kroner. Også importen fra Israel til Norge økte betydelig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske eksporten til Israel økte i fjor med 750 millioner kroner. Også importen fra Israel til Norge økte betydelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at Norge eksporterte varer til Israel for 1,87 milliarder kroner i 2019, en vekst på 747 millioner kroner fra året før.

Fisk, krepsdyr og bløtdyr utgjør den største delen av eksporten fra Norge til Israel, på 1,36 milliarder kroner.

– Dette er et veldig godt resultat, sier Willy David Ekre, som leder Norsk-Israelsk Handelskammer , til avisa Dagen.

Ifølge Ekre skyldes veksten i sjømateksporten høyere oppmerksomhet i Israel på sjømat. Dessuten anses norsk sjømat å være av god kvalitet.

Han tror veksten i handelen vil fortsette i 2020.

– Hvis vi ser det i et femårsperspektiv får vi større vekst i samarbeid om teknologi og cybersikkerhet. Når Israel nå starter å eksportere gass, får vi kanskje et større samarbeid på det området også, sier Ekre.

Palestinakomiteen i Norge er lite begeistret for denne handelsutviklingen.

– Men det er ingen overraskelse, all den tid vi har en regjering som har som mål å øke handelen med okkupasjonsmakten. Dette er i tråd med deres politikk, sier komiteens leder Kathrine Jensen.