Handelsoverskuddet økte i november

Anlegget der oljen fra Johan Sverdrup-feltet ankommer i rør til Mongstad. Oppstarten av dette feltet var med på å sørge for den høyeste oljeeksporten på fem år i november og bidro til en økning av handelsoverskuddet.
Anlegget der oljen fra Johan Sverdrup-feltet ankommer i rør til Mongstad. Oppstarten av dette feltet var med på å sørge for den høyeste oljeeksporten på fem år i november og bidro til en økning av handelsoverskuddet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økt oljeeksport bidro til at handelsoverskuddet steg med 13,1 prosent fra oktober til november. Overskuddet er likevel 14,3 prosent lavere enn i november 2018. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den samlede eksportverdien for utenrikshandel med varer endte på 81,2 milliarder kroner i november, viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Den samlede vareimporten endte på 62,3 milliarder kroner, en nedgang på 4,2 prosent sammenlignet med november i fjor. Dermed endte handelsoverskuddet på 18,8 milliarder kroner i november i år etter å ha vært nedadgående det siste halvåret.

Uten inntektene fra oljeeksporten lå imidlertid handelsbalansen på minus 20,4 milliarder kroner i november.

Oljeeksporten i november var betydelig høyere og gasseksporten mye mindre enn i november i fjor. Oljeeksporten alene var den høyeste på fem år, hele 54,5 prosent høyere enn i november i fjor. Oppgangen skyldes blant annet oppstarten på Johan Sverdrup-feltet, og at vedlikeholdsperioden på sokkelen nå er avsluttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksporten av naturgass sank imidlertid med hele 58,7 prosent, noe som tilskrives lavere priser og mindre volum.

Fastlandseksporten endte på 41,6 milliarder kroner i november, noe som er 1,1 prosent lavere enn i november 2018.

Fiskeeksporten økte og vil ifølge SSB være på over 100 milliarder kroner totalt når tallene for året som helhet skal summeres.