– Afrikanske land vil mislykkes uten industri

Professor Erik S. Reinert gir råd om økonomisk utvikling til regjeringen som leder Sudan etter diktatoren Omar al-Bashirs fall. Foto: Christopher Olssøn / Klassekampen
Professor Erik S. Reinert gir råd om økonomisk utvikling til regjeringen som leder Sudan etter diktatoren Omar al-Bashirs fall. Foto: Christopher Olssøn / Klassekampen

Afrikanske land trenger å bygge opp industri, sier økonomiprofessor Erik S. Reinert. Han mener de ellers risikerer å havne i rekken av mislykkede stater.

Sudans diktator Omar al-Bashir ble tidligere i år kastet, etter 30 år ved makten. En hovedsakelig sivil overgangsregjering skal lede landet til demokrati. Landet, som er i dyp økonomisk krise, mistet det meste av oljeressursene da Sør-Sudan ble selvstendig i 2011. Nå forventer folk resultater som viser at landet er på rett vei. Men hvor går veien ut av det økonomiske uføret?

En av de som gir innspill, er den norske økonomiprofessoren Erik S. Reinert. Han kom nylig hjem fra hovedstaden Khartoum etter møter med statsminister Abdalla Hamdok og flere av statsrådene.

– Hva var ditt råd til overgangsregjeringen?

– Rådet er rett og slett å gjøre det samme som alle land som har blitt rike har gjort. De må ha en selektiv industripolitikk, sier Reinert.

Han er internasjonalt kjent som en kritiker av hvordan institusjoner som Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) har fremmet en politikk som etter hans mening har ført til avindustrialisering i fattige land. Reinerts bok «How Rich Countries Got Rich … and Why Poor Countries Stay Poor» fra 2007 kommer stadig ut i nye opplag og på nye språk.

– Hvordan ble ditt budskap mottatt i Sudan?

– Statsministeren hadde lest min bok, han hadde den på bordet og sa til og med at dette var «den riktige oppskriften». Han skjønner at de er nødt til å industrialisere i stedet for å importere en masse industrivarer, sier Reinert, men legger til at det også er andre syn innad i regjeringen.

Sudan får også råd fra andre internasjonale eksperter, Verdensbanken og IMF. Landet trenger desperat å bli slettet fra USAs liste over land som støtter terrorisme og samtidig oppnå gjeldsslette fra Verdensbanken og IMF, noe som kan forsterke de to institusjonenes innflytelse.

– Stater uten industri mislykkes

Erik S. Reinert

Erik S. Reinert (70) er økonom og professor ved Tallinn University of Technology og gjesteforsker ved Senter for vitenskapsteori ved Universitetet i Bergen.

Han er mest kjent for boka «How Rich Countries Got Rich … and Why Poor Countries Stay Poor» som er utgitt på 22 språk, med georgisk som det siste i rekken. Få norske sakprosabøker er utgitt i så mange land. Boka lanseres nå i ny engelskspråklig utgave.

Professorens budskap og foredrag er etterspurt i mange land. Han har mer enn 100 reisedøgn i året og har i år forelest i Armenia, Etiopia, Kasakhstan, Sudan, Sverige og Ukraina.

Reinerts perspektiv er at Sudan må etablere et produktivt næringsliv utover landbruk. En sentral sudanesisk politiker han snakket med stilte spørsmål ved om Sudan faktisk var en nasjon eller bare en samling av ulike folkegrupper.

– Det ga meg anledning til å si at forskjellen på en samling etniske grupper og et land er om de har industri eller ikke. Sist jeg gikk i dybden på dette, for noen år siden, var det omtrent 50 sårbare stater der ute. Ingen av disse hadde mer enn 6 prosent av brutto nasjonalprodukt som industri. Problemet ligger i den økonomiske strukturen, sier Reinert.

At industri ikke bare er veien til velstand, men også grunnlaget for nasjonsbygging, er noe alle forsto som en selvfølge tidligere, framhever han. Ikke minst da Vest-Europa skulle gjenreises etter annen verdenskrig. Den amerikanskledede Marshall-planen tok utgangspunkt i behovet for å bygge opp europeisk industri igjen etter annen verdenskrigs ødeleggelser.

Reinert viser til at USAs utenriksminister George Marshall i en tale i 1947 sa at landsbygdas byttehandel med industriprodukter fra byen var selve grunnlaget for vestlig sivilisasjon. Denne ville bryte sammen om ikke industrien ble opprettholdt. Landbruket alene kunne ikke holde det hele oppe.

Muslimske forbilder

Industriproduksjon i Afrika

  • I Afrika sør for Sahara var industri som andel av brutto nasjonalprodukt (BNP) 10 prosent i 2018. I regionen "East Asia and Pacific" var den tilsvarende andelen 23 prosent. Det globale gjennomsnittet er 15 prosent.
  • Industri som andel av BNP i Afrika sør for Sahara har vært fallende siden slutten av 1980-tallet.
  • 11 prosent av sysselsatte i Afrika sør for Sahara arbeider i industri inkl. gruvedrift, bygg og anlegg og kraftproduksjon. Det globale gjennomsnittet er 22 prosent.
  • 9 av 10 land i Afrika sør for Sahara regnes som råvareavhengige.

Kilder: World Bank Open Data og UNCTAD: The State of Commodity Dependency 2019.

(Tallene for industriandel gjelder verdiskapning i ferdigvareproduksjon som andel av BNP).

Reinert peker på muslimske land som har hatt en aktiv industrialiseringspolitikk – fra Tyrkia under landsfaderen Mustafa Kemal Atatürk til dagens Malaysia og nå i det siste Marokko. Dette er muslimske land som etter Reinerts syn kan være forbilder for Sudan.

– Gå inn og se hva dere importerer og se hva dere med et minimum av inngrep kan produsere selv, er rådet fra den norske økonomen.

Han mener også at Sudan ikke burde lytte så mye til hva USA i dag sier om verdien av frihandel, og heller se hvordan landet gjennom hele 1800-tallet aktivt brukte tollbeskyttelse for å støtte opp om egen industriproduksjon. Da brukte USA toll for å beskytte sin industri mot den mer effektive engelske industriproduksjonen. England på sin side var en forkjemper for frihandel.

I dag er levende dyr en av Sudans største eksportartikler. Dette kan være en basis for industriell foredling.

– På industriministerens kontor var det flotte, importerte skinnmøbler. Jeg spurte om ikke de kunne kreve at de som skal importerte møbler må bruke skinn fra Sudan, sier Reinert, og legger til at klassiske tunge møbler av tre heller ikke er noen heksekunst å produsere.

Egen og andres spagetti

Hans løsning er ikke hermetisk lukkede grenser, men toll i samspill med andre økonomiske virkemidler som gjør at hjemlig industri har vekstvilkår. Reinert, som har en omfattende internasjonal erfaring som akademiker og som bedriftsleder, henter fritt eksempler fra noen av de 72 land der han har arbeidet.

To av disse er Ukraina og Usbekistan, som har motsatt tilnærming til hvordan man skal skaffe seg spagetti.

– Ukraina eksporterer hvete til Italia for 400 euro per tonn og kjøper spagetti tilbake for 4000 euro tonnet. Poenget er ikke at det er så mye penger å tjene, men arbeidsplassene. Mellom hveten og spagettien er det masse jobber. På markedet i Usbekistan finner du italiensk spagetti i blå pakker fra Barilla, men også usbekisk spagetti i lignende pakker fra to-tre lokale produsenter til halve prisen, sier Reinert.

At også internasjonale merker er tilgjengelige tvinger de lokale produsentene til å holde kvaliteten oppe, framhever han.

Trump fjerner hykleriet

En av Reinerts skyteskiver er «the Washington Consensus», et sett av økonomiske prinsipper som Verdensbanken og IMF siden 1980-tallet har anbefalt for utviklingsland, ofte som betingelse for å få lån og kreditter. De to institusjonene holder til i Washington DC i USA.

Washington-konsensusen kan oppsummeres i vektlegging av kutt i underskudd på statsbudsjettene, frihandel, privatisering av statsbedrifter og deregulering. Det er omdiskutert om dette fortsatt er en god beskrivelse på politikken som Verdensbanken og IMF fører i dag.

Det som er sikkert er at i USA har høyre og venstre fløy i politikken møttes i en felles overbevisning om at globalisering og frihandel har gått for langt og skader amerikanske interesser. President Donald Trump har lagt mest vekt på konkurransen fra Kina.

– Om Trump mener at USA trenger beskyttelse, er det opplagt at Afrika trenger det. Trump kan på en måte være en fordel. Han har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset. Men til nå har de opprettholdt retorikken om frihandel, sier Reinert.

– I dag er ikke USA, men Kina, den største forkjemperen for frihandel. Kina har bidratt til oppbygging av industri og infrastruktur i afrikanske land, men Kinas eksport av ferdigvarer er samtidig en stor trussel for land som Sudan?

– Ja absolutt. Jeg finkjemmet et supermarked i noen timer for å se hvor varene kommer fra. Det var mye Kina. Men det var en del europeiske ting også, som melk laget av melkepulver fra EU blandet med lokalt vann. Det var også varer fra Saudi-Arabia og Qatar, og for eksempel parfyme fra Bahrain.

– Sudan blir på en måte en slags økonomisk koloni, ikke bare av Vesten, men også av Kina og Midtøsten. Vi må huske på at det viktigste elementet i kolonipolitikken var at det var forbudt å drive industri i koloniene. Europas politikk i Afrika har vært så effektiv at det fremdeles er svært lite industri.

Mener nøkkelen ligger i hjemmemarkedet

Reinert har imidlertid tro på at teknologisk utvikling kan hjelpe afrikanske land å «hoppe over» utviklingstrinn ved å gå direkte til solenergi eller jordvarme og direkte til mobiltelefoni. Han legger også vekt på at hjemmemarkedet i et så folkerikt land som Sudan kan bli en drivkraft. Den viktigste utfordringen er å øke etterspørselen lokalt og skape et positivt samspill mellom landbruk og industri. Økt sysselsetting i industrien vil ifølge denne oppskriften bidra til å heve lønningene også i landbruket, og dermed gjøre det lønnsomt å mekanisere og effektivisere jordbruksproduksjonen.

– Den kinesiske modellen som følges blant annet i Etiopia, er industrialisering basert på produksjon for eksport. Er det ikke denne veien Sudan og andre afrikanske land bør gå?

– Jeg tenker mer på hjemmemarkedet. Jeg var tre dager i Etiopia nå i begynnelsen av oktober. Det er veldig vanskelig å konkurrere på verdensmarkedet. Hva skal de produsere? Jo, de skal produsere avskårne blomster, ikke sant? Her er konkurransen allerede sterk, og vanskelig spesielt for et land med så dårlig infrastruktur.

– Hva med klær for Hennes & Mauritz?

– Ja, men når det gjelder klær for Hennes & Mauritz har Bangladesh og andre land kommet så utrolig mye lenger i læringskurven. Det kan være muligheter innen eksport. Men jeg ville si at det er lettere å se litt innover. Om det hadde vært 2 millioner innbyggere hadde det ikke gått. Men det er jo nærmere 40 millioner. Da kan du se på hjemmemarkedet. Det er jo det USA gjorde inntil 1880.

– De første 100 årene...

– De første 100 år, ja. Og nå ser det ut som om USA begynner med proteksjonisme på nytt, slik England gjorde først på 1900-tallet. Frihandel er alltid gunstigst for de teknologisk mest avanserte landene.

Artikkelen ble først publisert av Bistandsaktuelt.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:00 Kilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36 Prinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25 Mann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13 Krever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09 Giuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31 Siv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57 Ber influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52 Fourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51 Nokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17 Thingnes Bø og kona fikk en gutt14:52 Forbrukertilsynet anmelder XXL14:50 Evakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49 Putins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02 Skiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48 Toppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46 Bose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29 Rouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28 Netflix skrur opp prisene i Norge13:05 Valgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50 Martin Samuelsen selges til Hull12:41 Flere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40 Støre frykter mer Frp-gjennomslag12:25 IS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23 Over 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50 Kvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50 Aldringsforsker får pris av Olav Thon11:49 Ekspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24 Fortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12 Utslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56 Svak start for Hovland i Abu Dhabi10:55 Rashford kan rekke Liverpool-kampen10:53 – De høyreradikale er på vei tilbake til gata10:33 Blodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59 Asia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59 Ny aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46 Influensautbruddet har stagnert09:30 Lokalvalget ga kvinnerekord09:29 Indiske bakere forsøker å lage verdens lengste kake09:14 Nybilsalget i EU opp for sjette året på rad09:13 SAS og Apollo fornyer milliardavtale09:11 Grensehandelen kan dobles innen 203009:10 Tre pågrepet i internasjonal Kripos-aksjon08:55 Frp-lederen: Kravlista forhåpentligvis klar torsdag08:46 Overgrepsdømt krevde å få fortsette å jobbe som lege – tapte i retten08:19 Da de nye bommene kom, skjedde det noe veldig raskt07:48 Grande ber Frp ta forhandlinger internt i regjeringen07:45 Putins statsministerkandidat skal spørres ut i statsdumaen07:14 Mystisk lungevirus har spredd seg til Japan07:08 Norge når elbilmål før tiden: – En milepæl som er helt utrolig07:02 Brennhet Sørloth vil forlenge Tyrkia-eventyret07:00 Frp-folk vil ha strengere innvandringspolitikk for å bli i regjering06:43 «Ny» McGregor klar for comeback i ringen søndag06:30 Hergeirssons OL-kval er spikret, håndballmygg får sjansen06:01 Lettelse etter regn over skogbrannene i Australia06:00 100 år siden USA innførte totalforbud mot alkohol05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie lover kortere arbeidstid for fastlegene05:25 Økt omsetning for kjøpesentrene i fjor05:12 Den tyske regjeringen enig med delstater om plan for kullavvikling04:51 Høyre-topper vil at staten skal ta kontroll over dårlige skoler04:36 Hemmelig aksjon reddet forhistorisk skog fra brannene03:47 Ny rekord på Wall Street etter handelsavtale03:42 Høie vil rydde opp i ulik ventelistepraksis03:23 Overgrepsdømt mann får forlenget straff03:16 USA gjenopptar kampen mot IS i Irak02:36 Ny migrantkaravane på vei mot USA02:04 Universitetsrektor vil flytte studenter og ansatte fra Lillestrøm til Oslo01:43 Helgheim: Frp krever å få innfridd krav i tillegg til plattformen01:36 Krisen i Libanon vokser: – Vi er i fritt fall nå01:03 Kvinne blir toppdiplomat i Vatikanet00:52 Rekordmange våpenbeslag på flyplasser i USA i fjor00:49 To menn siktet for Prinsdal-drapet, en pågrepet00:33 Siktet mann løslatt i dobbeltdrapssaken i Bergen00:31 Israel angrep mål på Gazastripen00:15 USA og Kina trapper ned handelskrigen23:08 Siktet mann løslatt i dobbeltdrapssaken i Bergen22:44 En død og to savnet etter at Odfjell-skip kolliderte med fiskebåt i Texas22:43 Mata sendte Solskjær og United videre i FA-cupen22:30 Russland frigir dansevideo med Putin og USAs president22:28 Danske EM-tårer etter fiasko, Ungarn og Island møter Norge21:33 Ytterligere en mann siktet i Prinsdal-saken – pågrepet onsdag kveld21:15 KrF avviser Frps krav i IS-saken21:01 Thailand: Basehopper klamret seg fast til fjellveggen i seks timer20:46 Alle barnehager og skoler i Oslo får utdelt jodtabletter20:34 Krisemåling for Høyre – passeres av Sp20:07 – De overlevde dinosaurene, nå har de også overlevd skogbrannene19:37 Lederne i regjeringspartiene i møte onsdag kveld19:25 USA og Kina undertegnet innledende avtale om handel19:18 Flyplassen i Alicante stengt fram til torsdag på grunn av brann18:57 Russisk skattedirektør blir ny statsminister18:56 Ny isbjørn sett ved Longyearbyen18:33 Til angrep på Frp: – De norske soldatene fortjener et klart svar18:06 Modellene skrumper inn, kundene eser ut16:50 Ofrene og de siktede i dobbeltdrapssaken i Bergen kjente hverandre16:43 Raja ber om at alle de norske kvinnene og barna i Syria hentes hjem15:50 Politiet sliter med å finne motivet for Prinsdal-drapet15:49 USA truer med økt Kina-toll om ikke landet følger handelsavtalen15:47 Russland-eksperter: Avgangen kan gi mer makt til Putin15:36 Dødstallene stiger etter uvær i Pakistan og Afghanistan
Siste nytt
18:00NorgeKilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36NorgePrinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25NorgeMann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13VerdenKrever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09VerdenGiuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31PolitikkSiv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57PengerBer influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52SportFourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51NorgeNokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17SportThingnes Bø og kona fikk en gutt14:52PengerForbrukertilsynet anmelder XXL14:50NorgeEvakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49PolitikkPutins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02SportSkiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48SportToppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46PengerBose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29VerdenRouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28PengerNetflix skrur opp prisene i Norge13:05PolitikkValgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50SportMartin Samuelsen selges til Hull12:41SportFlere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40PolitikkStøre frykter mer Frp-gjennomslag12:25NorgeIS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23VerdenOver 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50Helse og livsstilAldringsforsker får pris av Olav Thon11:49PolitikkEkspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24NorgeFortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12SportUtslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56SportSvak start for Hovland i Abu Dhabi10:55SportRashford kan rekke Liverpool-kampen10:53Norge– De høyreradikale er på vei tilbake til gata10:33NorgeBlodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59PengerAsia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59NorgeNy aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert09:30PolitikkLokalvalget ga kvinnerekord09:29VerdenIndiske bakere forsøker å lage verdens lengste kake09:14MotorNybilsalget i EU opp for sjette året på rad09:13PengerSAS og Apollo fornyer milliardavtale09:11PengerGrensehandelen kan dobles innen 203009:10NorgeTre pågrepet i internasjonal Kripos-aksjon08:55PolitikkFrp-lederen: Kravlista forhåpentligvis klar torsdag08:46NorgeOvergrepsdømt krevde å få fortsette å jobbe som lege – tapte i retten08:19MotorDa de nye bommene kom, skjedde det noe veldig raskt07:48PolitikkGrande ber Frp ta forhandlinger internt i regjeringen07:45VerdenPutins statsministerkandidat skal spørres ut i statsdumaen07:14Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredd seg til Japan07:08MotorNorge når elbilmål før tiden: – En milepæl som er helt utrolig07:02SportBrennhet Sørloth vil forlenge Tyrkia-eventyret07:00PolitikkFrp-folk vil ha strengere innvandringspolitikk for å bli i regjering06:43Sport«Ny» McGregor klar for comeback i ringen søndag06:30SportHergeirssons OL-kval er spikret, håndballmygg får sjansen06:01VerdenLettelse etter regn over skogbrannene i Australia06:00Verden100 år siden USA innførte totalforbud mot alkohol05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkHøie lover kortere arbeidstid for fastlegene05:25PengerØkt omsetning for kjøpesentrene i fjor05:12VerdenDen tyske regjeringen enig med delstater om plan for kullavvikling04:51PolitikkHøyre-topper vil at staten skal ta kontroll over dårlige skoler04:36VerdenHemmelig aksjon reddet forhistorisk skog fra brannene03:47PengerNy rekord på Wall Street etter handelsavtale03:42PolitikkHøie vil rydde opp i ulik ventelistepraksis03:23NorgeOvergrepsdømt mann får forlenget straff03:16VerdenUSA gjenopptar kampen mot IS i Irak02:36VerdenNy migrantkaravane på vei mot USA02:04NorgeUniversitetsrektor vil flytte studenter og ansatte fra Lillestrøm til Oslo01:43PolitikkHelgheim: Frp krever å få innfridd krav i tillegg til plattformen01:36VerdenKrisen i Libanon vokser: – Vi er i fritt fall nå01:03VerdenKvinne blir toppdiplomat i Vatikanet00:52VerdenRekordmange våpenbeslag på flyplasser i USA i fjor00:49NorgeTo menn siktet for Prinsdal-drapet, en pågrepet00:33NorgeSiktet mann løslatt i dobbeltdrapssaken i Bergen00:31VerdenIsrael angrep mål på Gazastripen00:15PengerUSA og Kina trapper ned handelskrigen23:08NorgeSiktet mann løslatt i dobbeltdrapssaken i Bergen22:44VerdenEn død og to savnet etter at Odfjell-skip kolliderte med fiskebåt i Texas22:43SportMata sendte Solskjær og United videre i FA-cupen22:30VerdenRussland frigir dansevideo med Putin og USAs president22:28SportDanske EM-tårer etter fiasko, Ungarn og Island møter Norge21:33NorgeYtterligere en mann siktet i Prinsdal-saken – pågrepet onsdag kveld21:15NorgeKrF avviser Frps krav i IS-saken21:01VerdenThailand: Basehopper klamret seg fast til fjellveggen i seks timer20:46NorgeAlle barnehager og skoler i Oslo får utdelt jodtabletter20:34PolitikkKrisemåling for Høyre – passeres av Sp20:07Verden– De overlevde dinosaurene, nå har de også overlevd skogbrannene19:37NorgeLederne i regjeringspartiene i møte onsdag kveld19:25VerdenUSA og Kina undertegnet innledende avtale om handel19:18VerdenFlyplassen i Alicante stengt fram til torsdag på grunn av brann18:57VerdenRussisk skattedirektør blir ny statsminister18:56NorgeNy isbjørn sett ved Longyearbyen18:33NorgeTil angrep på Frp: – De norske soldatene fortjener et klart svar18:06Helse og livsstilModellene skrumper inn, kundene eser ut16:50NorgeOfrene og de siktede i dobbeltdrapssaken i Bergen kjente hverandre16:43NorgeRaja ber om at alle de norske kvinnene og barna i Syria hentes hjem15:50NorgePolitiet sliter med å finne motivet for Prinsdal-drapet15:49PengerUSA truer med økt Kina-toll om ikke landet følger handelsavtalen15:47VerdenRussland-eksperter: Avgangen kan gi mer makt til Putin15:36VerdenDødstallene stiger etter uvær i Pakistan og Afghanistan
Populært