Sp vil fryse lederlønninger i staten – Lever ikke i et vakuum, svarer regjeringen

Oslo 20191119. Trygve Slagsvold Vedum presenterer Senterpartiet sitt alternative statsbudsjett for 2020. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20191119. Trygve Slagsvold Vedum presenterer Senterpartiet sitt alternative statsbudsjett for 2020. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et stort problem som sender feil signal, mener Sp. Symbolpolitikk, svarer regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partileder Trygve Slagsvold Vedum sier til NRK at det handler om hva slags samfunn man ønsker seg. Et samfunn med få lønnsforskjeller.

Senterpartiet ønsker å begrense lønnsveksten i staten, og viser til at det i byråkratiet er 67 personer som tjener over 1,5 millioner kroner. Partiet mener det må legges et tak på lønningene til mellomledere og ledere i staten og at de som tjener over 1,5 millioner kroner i dag, ikke får lønnsvekst de neste årene.

Les også : Kraftig økning av lederlønninger i staten

Grunnleggende feil

Vedum viser til at blant andre NAV-sjefen har en lønn på 1,9 millioner kroner, 200.000 kroner mer enn statsministeren. Sp-lederen mener at om lønna lå på 1,5 millioner kroner, ville man likevel fått gode kandidater til jobben.

– Det er grunnleggende feil at en byråkrat som har trygghet skal tjene 200.000 mer enn statsministeren, sa Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det handler om å snu en utvikling Sp mener er gått i feil retning. Tallene deres er hentet fra Statistisk Sentralbyrå (SSB), som også viser at lønnsforskjellene i staten er blitt større enn i det private.

I 2017 fant Stavanger Aftenblad at 149 ledere i staten tjente mer enn statsminister Erna Solberg. Det utløste et forslag fra SV om ikke å tillatte en slik utvikling. Partiet la i fjor fram et forslag for Stortinget om at ingen i staten skulle kunne tjene mer enn statsministeren. Det ble nedstemt av flertallet i Stortinget, inkludert Vedums parti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreslo å kutte: SV foreslår lønnstak for statlige ledere

Lever ikke i vakuum

I dag forklarer Vedum at SV ville ta fra folk lønn, derfor ble forslaget nedstemt. I deres forslag vil det altså ikke være snakk om å ta fra folk penger om de har lønn som er høyere enn 1,5 millioner kroner, men å fryse denne. Men store besparelser utgjør ikke tiltakene. Estimert besparelse er 4 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) har det overordnede arbeidsgiveransvaret for mellomledere og ledere i staten. Hun sier hun er usikker på hvilket problem Sp forsøker å løse med sitt utspill. Hun mener det ikke er lønnsfest i staten, slik Sp gir uttrykk for, og viser til at det er mellom 600 og 700 ledere i staten, altså tjener 90 prosent mindre enn 1,5 millioner.

Lønnstaket i staten er på 2 millioner. Det har ifølge Mæland stått stille i fire år.

– Dette er ikke et problem og vi lever heller ikke et vakuum. Staten skal rekruttere de beste hodene, da er lønn en av flere faktorer vi ser på, sa hun i debatten med Vedum og la til: – Det er ikke kø av kandidater. Spørsmålet er hvilke kandidater vi ønsker til staten.

Lønnsfest i statlige selskap

Ifølge Dagbladet fikk 15 sjefer i statlig eide selskap lønnsvekst på over 10 prosent. Hvorfor begynner dere ikke i denne enden, ville programlederen vite.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi begynner i en ende, her er lettest å gjøre noe med en gang. Målet mitt er å dempe pengebruken i offentlig sektor, sa Vedum.

Til syvende og sist valgte kommunalminister Monica Mæland å si at hun ikke tror på at et Senterparti i regjering vil sette ned lønna til PST-sjefen.

– Jeg tror ikke på ham fordi han forsøker å løse et problem som ikke er der. Dette er ren symbolpolitikk.