USA gjeninnfører toll på metall fra Argentina og Brasil

USAs president Donald Trump, her idet han kastet en hatt da han gikk på talerstolen under et valgmøte i Florida i forrige uke, varsler toll på stål og aluminium fra Argentina og Brasil. Foto: AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump, her idet han kastet en hatt da han gikk på talerstolen under et valgmøte i Florida i forrige uke, varsler toll på stål og aluminium fra Argentina og Brasil. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USA skal gjeninnføre toll på landets import av stål og aluminium fra Argentina og Brasil, opplyser president Donald Trump.

– Brasil og Argentina har stått for en enorm devaluering av sine valutaer, noe som ikke er bra for våre bønder. Derfor, med umiddelbar effekt vil jeg gjeninnføre toll på alt stål og aluminium som sendes til USA fra disse landene, skriver Trump på Twitter mandag.

Presidenten skriver også at sentralbanken bør gripe inn, «slik at land, og det er mange av dem, ikke lenger kan sko seg på vår sterke dollar ved å ytterligere devaluere sin egen valuta».

– De gjør det svært vanskelig for vår industri og våre bønder å kunne eksportere produkter på en rettferdig måte. Senk styringsrenten, skriver Trump.

Trumps Twitter-melding førte en time senere til at Hydro-aksjen falt 1,9 prosent på Oslo Børs.

USAs tiltak ikke vil ha noen direkte betydning fordi den amerikanske tollen i hovedsak er rettet mot primæraluminium, opplyser Hydro. Tollen vil heller ikke ha noe å si for Hydros anlegg i Brasil, ifølge selskapet selv:

– Dette endrer ikke noe direkte for oss. Men en potensiell eskalering av handelskrigen skaper usikkerhet og utrygghet i markedet, og det er negativt, sier Halvor Molland, informasjonsdirektør i Hydro, til Børsen.

Hydro produserer aluminium i både Brasil og Argentina. En tredel av USAs stålimport kommer fra Brasil.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden