Knuser myten om det fattige Norge

I 1889 malte Christian Krogh bildet «Kampen for tilværelsen». Året etter skrev Knut Hamsun romanen «Sult». Både forfattere, malere og journalister har bidratt til myten om Norge som et svært fattig land for drøyt hundre år siden.
I 1889 malte Christian Krogh bildet «Kampen for tilværelsen». Året etter skrev Knut Hamsun romanen «Sult». Både forfattere, malere og journalister har bidratt til myten om Norge som et svært fattig land for drøyt hundre år siden.

– Norge var rundt år 1900 blant de rikeste landene i Europa, sier professor.

At Norge på slutten av 1800-tallet var et av Europas fattigste land, er blitt gjentatt gang på gang.

Myten er så etablert at Vitenskapsakademiet mandag 11. november satte av en hel dag til å diskutere den i en fullsatt sal.

Feil alt sammen

– Selvfølgelig var Norge for drøyt hundre år siden et veldig fattig land sammenlignet med i dag. Men folk i Norge var ikke fattigere enn naboene våre i Norden eller folk i de fleste andre europeiske land, sa Jan Eivind Myhre.

Han er professor og ekspert på 1800-tallet ved Universitetet i Oslo.

Sammen med myten om at Norge og nordmenn var så fattige, har det også hørt med å fortelle at vi var umoderne, udemokratiske og tilbakeliggende på en rekke områder.

Befolkningen var i det store og hele også en fordomsfull gjeng. Som bodde langt ute i periferien i Europa.

– Jeg vil påstå det motsatte, sa Myhre i Vitenskapsakademiet.

– Norge var rundt år 1900 blant de rikeste landene i Europa.

Norge hadde på dette tidspunktet verdens høyeste levealder. Vi var også en teknologisk ledende nasjon, der Hammerfest i Finnmark ble den første byen i verden som fikk elektrisk gatebelysning. Den første kinoforestillingen i verden var i Paris, og den andre var i Christiania i 1896.

Norge hadde på dette tidspunktet i tillegg verdens høyeste lesekyndighet.

Vi var tidlig ute med stemmerett for kvinner. Vi lå også kulturelt langt framme, sammenlignet med flere andre land på denne tiden.

Les også:

Er myten historikernes egen feil?

Hvor kommer da myten fra, som er blitt brakt videre av alt fra statsministre til forfattere, forskere og journalister. For ikke å snakke om skolelærere i klasserom.

Til fortellingen hører det gjerne at bare folk i Portugal, Hellas og Albania var fattigere enn oss på denne tiden. Sammen med en antakelse om at de fleste nordmenn var analfabeter for hundre år siden.

– Kanskje har vi historikere vært for lite flinke til å fortelle hvordan det sto til, antyder historieforskeren selvkritisk på vegne av faget sitt. Ett spor fører også til den kjente britiske økonomi-historikeren Angus Maddison (1926-2010) og en tilbakevist feiloppfatning om Norge som briten hadde.

Les også:

Historikere og journalister er opphengt i det som er galt i samfunnet

– Jeg tror likevel ikke at historikere har hovedskylden for denne myten, sa Myhre og fremmet i stedet forslag om fenomenet tidsblindhet som en mulig forklaring.

Kanskje er forskjellen i rikdom mellom nå og da så stor, at vi tror at nordmenn også må ha vært fattige sammenlignet med andre folk i Europa på den samme tiden. Noe vi altså ikke var.

Kanskje handler det også om at historikere, i likhet med journalister, stort sett forteller om alt som går galt i samfunnet. Gode nyheter er ikke nyheter. Slik bringer vi hele tiden næring til forestillingen om at mye både har vært galt – og fortsatt er galt.

Vi er kort sagt opphengt i folks og samfunnets feil.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Nordmenn var på slutten av 1800-tallet mye mindre rike enn vi er i dag. Men var de dermed fattige? Kan vi ha misforstått? Her et foto av husmann Ole Andersen med kona Tonette og barna Otto og Trine. Familien bodde på Helgøya i Mjøsa. Foto: Ukjent
Nordmenn var på slutten av 1800-tallet mye mindre rike enn vi er i dag. Men var de dermed fattige? Kan vi ha misforstått? Her et foto av husmann Ole Andersen med kona Tonette og barna Otto og Trine. Familien bodde på Helgøya i Mjøsa. Foto: Ukjent

Spiller det noen rolle?

Spiller det så noen rolle om myten om Norge som et fattig land for hundre år siden, stadig resirkuleres?

– Ja, det gjør det, mener Jan Eivind Myhre.

– Blant annet gjør myten at noen kanskje nokså ufortjent kan ta æren for at vi er blitt et rikt land.

Disse noen kan være alt fra tilhengere av Arbeiderpartiet til tilhengere av en kapitalistisk markedsøkonomi. Andre vil kanskje peke på det mektige sosialliberale partiet Venstre på slutten av 1800-tallet, eller på LO og fagbevegelsen.

Les også:

Kanskje verdens beste sivilsamfunn

Samtidig framhever historikeren statskirken og protestantismen vår som et viktig element på veien mot at Norge ble et velstående og moderne samfunn. De gjorde nemlig en stor innsats for lesekyndigheten hos folk.

– Lesekyndighet betyr ekstremt mye for utviklingen av et samfunn, sa Myhre i Vitenskapsakademiet.

Sammenlignet med andre europeiske land, var Norge på 1800-tallet også et relativt egalitært samfunn. Vi var et samfunn med relativt mye likhet, der også kvinner tidlig ble en del av demokratiet.

– Ikke så mange kom til orde i Norge på begynnelsen av 1800-tallet. Men senere utover på 1800-tallet ser vi at stadig flere blir hørt i samfunnet, ikke minst de mange bøndene.

Norge har også hatt en utstrakt forsamlingsfrihet sammenlignet med andre land.

Allerede for drøyt hundre år siden finnes det et stort antall grupper og foreninger som er organisert, uavhengig av staten. Som yrkesorganisasjoner, bondeforeninger, religiøse foreninger, bransjeorganisasjoner og andre interessegrupper.

Historieforskeren ved UiO drister seg til å komme med en sterk påstand: På slutten av 1800-tallet kan Norge ha utviklet det best organiserte sivilsamfunnet i verden.

Myhre understreker at dette spekulativt. Han våger likevel å fremme påstanden.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Fra J. Weydahls kolonialforretning på Tøyen i Oslo. Foto: Anders Beer Wilse / Oslo bymuseum
Fra J. Weydahls kolonialforretning på Tøyen i Oslo. Foto: Anders Beer Wilse / Oslo bymuseum

Hvorfor lå Norge så langt framme?

Men hvorfor var Norge et så pass rikt og velutviklet samfunn allerede rundt år 1900?

Hvordan ble Norge allerede for over hundre år siden del av en eksklusiv klubb med rike og utviklede land i Nordvest-Europa, inkludert USA, Canada, Australia og New Zealand?

Jan Eivind Myhre fremmer noen mulige forklaringer:

  • Norge har lenge hatt en sterk stat. Det hadde vi allerede før frigjøringen fra Danmark i 1814.
  • 1800-tallet var en lang fredstid for Norge.
  • Vi fikk tidlig etablert en rettsstat og vi fikk tidlig et godt offentlig byråkrati.
  • Kanskje har det noe med geografisk beliggenhet å gjøre. For et land med mye hav åpner det seg store muligheter til å drive med fiskeri og skipsfart. Havet åpnet også Norge mot verden, både økonomisk og mentalt.
  • Norge har mye skog. Den har vi kunnet bygge mye av, den har vært brensel og den var i mange år vårt viktigste eksportprodukt.

– Eller kanskje ligger forklaringen i det norske mangesysleriet.

– I et land der jordbruket var skrint, fikk vi i stedet mulighet til å holde på med mye annet som både fiske, skipsfart, gruver, skogbruk og håndtverk.

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:01 Røe Isaksen er uaktuell som Høyre-nestleder23:52 Død mann funnet på strand ved Sola Lufthavn23:46 Gransking «frikjenner» FBI for Russland-gransking23:28 Steinkasting mot svensk politi for andre kveld på rad23:26 Kilder: USA blokkerer FN-møte om brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea23:23 Babcock har seks fly tilgjengelig i Nord-Norge23:08 Washington Post: USA førte alle bak lyset i Afghanistan23:05 Ni magiske minutter endte Arsenals rekke uten seier22:24 Russland insisterer på norsk beklagelse etter spionsaken på Stortinget22:21 Saudi-Arabia legger opp til økt budsjettunderskudd21:58 Isbjørner beleirer russisk landsby: – De angrep21:33 Ferieloven bryter med EØS-avtalen, ifølge jusseksperter20:38 Død person funnet på strand20:17 Klopp om Haaland før nøkkelkampen: – Han er en eksepsjonell spiller20:15 Gransking «frikjenner» FBI for Russland-gransking19:38 Vurderer å leie inn fly fra Luftransport19:29 Nord-Korea fornærmer Trump19:13 Farevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge18:59 Supervulkanene som kan ødelegge verden18:53 Luftambulanselege sier opp jobben18:35 Fredsprisvinneren i Norge: – Prisen er en oppmuntring til å gjøre mer17:57 Karlsson må stå over flere skirenn17:51 FN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig17:42 Bedrageriliga svindlet pensjonister – millioner er sporløst borte17:30 SV truer med mistillit mot Høie i luftambulansesaken – Høie beklager16:58 Norsk skip angrepet: Ni gisler løslatt etter 35 dager16:53 Knallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken16:46 Ny leder for flyoperasjoner i Babcock-ledelsen16:24 Kvinne dømt til 16 års fengsel for å ha drept mannen sin i Halden i 201516:19 Paul Volcker er død15:54 Barthold vraket fra EM-troppen: – Et vanvittig vanskelig uttak15:52 Tildelingen av fotball-VM 2022 etterforskes for korrupsjon15:18 Østberg får fortsatt ikke gå verdenscuprenn15:04 Kjærestens far er sluppet fri – mistanken opprettholdes15:01 Tragedien i Tromsø: Moren døde av drukning og alvorlig nedkjøling14:52 Tidenes varmeste oktober – rammer de mest sårbare14:29 «Marriage Story» årets Golden Globe-grossist14:12 Drømmedag for Norge i VM: Seier over Sør-Korea og hjelp fra alle hold13:52 Helse Nord kaller situasjonen «bekymringsfull» – har satt krisestab13:48 9. ETG: Århundrets julekalender: Velkomen til år 200613:33 Forlatt femåring bar baby gjennom sprengkulde13:25 RUSADA: – En tragedie for rene utøvere13:25 Fredsprisvinner i motvind på hjemmebane13:23 Regjeringsbygning på Malta stormet av demonstranter13:23 Nye regler skal gjøre det enklere å kjøre drosje13:22 Turister må holde avstand fra hvalen13:21 EU gir grønt lys til storstilt batteri-satsing12:48 Haaland beste tenåring i Europa12:34 Putin og Zelenskyj møtes i Paris12:16 Støre innkalles til høring om trygdeskandalen12:15 Bilist kjørte ned i hull der to personer jobbet11:53 Tolletaten advarer mot dødelige ecstasypiller11:28 Toryene øker forspranget på ny måling11:27 Minst 26 omkom i oversvømmelser i Uganda11:17 Russland utestengt fra OL og VM i fire år11:15 Mann siktet for drap på kvinne i Drammen10:38 Guardiola usikker på om City kan kjempe i Europa10:24 Mikael Dorsin erstatter Bjørnebye10:23 Kina vil kvitte seg med utenlandsk datautstyr09:50 Sjefredaktøren i Aftenposten går av09:33 Minst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33 Wallin funnet skyldig i å ha ærekrenket Virtanen09:28 Tyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28 Serbia og Danmark med VM-gave til Norge08:50 Uvær skaper trafikkproblemer08:43 SAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10 Universitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38 Skip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37 Vy vant kontrakten om togtrafikk på Bergensbanen og Vossebanen07:34 Juletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32 PST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07 USA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45 Ingen tegn til liv på vulkanøya på New Zealand06:16 Flere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13 UNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12 Dette skjer i dag06:01 Norge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37 Sør-Afrika vant Miss Universe05:37 Dette skjedde i natt05:31 Brudd for Løke05:27 Trusler og sjikane preger opptakten til valget05:05 Langfingret tyv gikk rett i fella04:25 Tre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35 Dødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33 Norske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18 Johnsons parti øker på måling02:19 Nok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14 SV vil forby overnatting på lukket SFO01:31 Verdens våpensalg fortsetter å øke01:08 75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00 Riksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28 Slutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12 Skarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37 Farmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07 Verdens våpensalg fortsetter å øke21:52 Kristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet
Siste nytt
00:01NorgeRøe Isaksen er uaktuell som Høyre-nestleder23:52NorgeDød mann funnet på strand ved Sola Lufthavn23:46VerdenGransking «frikjenner» FBI for Russland-gransking23:28VerdenSteinkasting mot svensk politi for andre kveld på rad23:26VerdenKilder: USA blokkerer FN-møte om brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea23:23NorgeBabcock har seks fly tilgjengelig i Nord-Norge23:08VerdenWashington Post: USA førte alle bak lyset i Afghanistan23:05SportNi magiske minutter endte Arsenals rekke uten seier22:24NorgeRussland insisterer på norsk beklagelse etter spionsaken på Stortinget22:21NorgeSaudi-Arabia legger opp til økt budsjettunderskudd21:58VerdenIsbjørner beleirer russisk landsby: – De angrep21:33PengerFerieloven bryter med EØS-avtalen, ifølge jusseksperter20:38NorgeDød person funnet på strand20:17SportKlopp om Haaland før nøkkelkampen: – Han er en eksepsjonell spiller20:15NorgeGransking «frikjenner» FBI for Russland-gransking19:38NorgeVurderer å leie inn fly fra Luftransport19:29VerdenNord-Korea fornærmer Trump19:13NorgeFarevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge18:59VerdenSupervulkanene som kan ødelegge verden18:53NorgeLuftambulanselege sier opp jobben18:35NorgeFredsprisvinneren i Norge: – Prisen er en oppmuntring til å gjøre mer17:57SportKarlsson må stå over flere skirenn17:51NorgeFN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig17:42NorgeBedrageriliga svindlet pensjonister – millioner er sporløst borte17:30PolitikkSV truer med mistillit mot Høie i luftambulansesaken – Høie beklager16:58NorgeNorsk skip angrepet: Ni gisler løslatt etter 35 dager16:53PolitikkKnallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken16:46NorgeNy leder for flyoperasjoner i Babcock-ledelsen16:24NorgeKvinne dømt til 16 års fengsel for å ha drept mannen sin i Halden i 201516:19VerdenPaul Volcker er død15:54SportBarthold vraket fra EM-troppen: – Et vanvittig vanskelig uttak15:52SportTildelingen av fotball-VM 2022 etterforskes for korrupsjon15:18SportØstberg får fortsatt ikke gå verdenscuprenn15:04VerdenKjærestens far er sluppet fri – mistanken opprettholdes15:01NorgeTragedien i Tromsø: Moren døde av drukning og alvorlig nedkjøling14:52VerdenTidenes varmeste oktober – rammer de mest sårbare14:29Kultur«Marriage Story» årets Golden Globe-grossist14:12SportDrømmedag for Norge i VM: Seier over Sør-Korea og hjelp fra alle hold13:52NorgeHelse Nord kaller situasjonen «bekymringsfull» – har satt krisestab13:48Kultur9. ETG: Århundrets julekalender: Velkomen til år 200613:33VerdenForlatt femåring bar baby gjennom sprengkulde13:25SportRUSADA: – En tragedie for rene utøvere13:25VerdenFredsprisvinner i motvind på hjemmebane13:23PolitikkRegjeringsbygning på Malta stormet av demonstranter13:23PengerNye regler skal gjøre det enklere å kjøre drosje13:22ReiseTurister må holde avstand fra hvalen13:21MotorEU gir grønt lys til storstilt batteri-satsing12:48SportHaaland beste tenåring i Europa12:34VerdenPutin og Zelenskyj møtes i Paris12:16PolitikkStøre innkalles til høring om trygdeskandalen12:15NorgeBilist kjørte ned i hull der to personer jobbet11:53NorgeTolletaten advarer mot dødelige ecstasypiller11:28PolitikkToryene øker forspranget på ny måling11:27VerdenMinst 26 omkom i oversvømmelser i Uganda11:17SportRussland utestengt fra OL og VM i fire år11:15NorgeMann siktet for drap på kvinne i Drammen10:38SportGuardiola usikker på om City kan kjempe i Europa10:24SportMikael Dorsin erstatter Bjørnebye10:23VerdenKina vil kvitte seg med utenlandsk datautstyr09:50KulturSjefredaktøren i Aftenposten går av09:33VerdenMinst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33KulturWallin funnet skyldig i å ha ærekrenket Virtanen09:28VerdenTyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28SportSerbia og Danmark med VM-gave til Norge08:50NorgeUvær skaper trafikkproblemer08:43ReiseSAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10NorgeUniversitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38NorgeSkip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37ReiseVy vant kontrakten om togtrafikk på Bergensbanen og Vossebanen07:34PengerJuletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32NorgePST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07NorgeUSA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45VerdenIngen tegn til liv på vulkanøya på New Zealand06:16NorgeFlere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13NorgeUNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12NorgeDette skjer i dag06:01Helse og livsstilNorge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37VerdenSør-Afrika vant Miss Universe05:37NorgeDette skjedde i natt05:31SportBrudd for Løke05:27PolitikkTrusler og sjikane preger opptakten til valget05:05VerdenLangfingret tyv gikk rett i fella04:25PengerTre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35Helse og livsstilDødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33NorgeNorske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18PolitikkJohnsons parti øker på måling02:19PolitikkNok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14NorgeSV vil forby overnatting på lukket SFO01:31VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke01:08Norge75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00NorgeRiksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28VerdenSlutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12SportSkarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37KulturFarmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke21:52SportKristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet
Populært