Trump «ekstremt opptatt» av Asia – dropper ASEAN-møtet

Trump-administrasjonen er svært opptatt av Asia, sa handelsminister Wilbur Ross i en tale på sidelinjen av ASEAN-møtet i Thailand mandag. Foto: AP / NTB scanpix
Trump-administrasjonen er svært opptatt av Asia, sa handelsminister Wilbur Ross i en tale på sidelinjen av ASEAN-møtet i Thailand mandag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump møtte ikke opp på ASEAN-toppmøtet i Thailand. Hans handelsminister beroliger og sier at USA er «ekstremt opptatt» av Asia. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Handelsminister Wilbur Ross og Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Robert O'Brien er de høyeststående medlemmene av USAs delegasjon til ASEAN-møtet i Bangkok. På møtet deltar ledere fra en rekke asiatiske land for å meisle ut en ny frihandelsavtale som skal være klar neste år.

Vertslandet Thailand kunngjorde mandag at en frihandelsavtale mellom de ti medlemslandene, samt Kina, Japan, India, Sør-Korea, Australia og New Zealand, er ventet å stå klar neste år.

Arbeidet med avtalen, kalt RCEP, skjøt fart etter at USA trakk seg fra TPP-avtalen i 2017. Den nye avtalen vil omfatte en tredel av verdenshandelen og nesten halvparten av verdens befolkning.

Tidligere år har USAs president eller visepresident deltatt på ASEAN-toppmøtene. Trump beskyldes for å snu ryggen til asiatiske allierte. Ross slo mandag tilbake mot kritikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trump-administrasjonen er ekstremt opptatt av og fullt ut forpliktet overfor denne regionen, sa Ross på en næringslivskonferanse på sidelinjen av ASEAN-møtet.

– Vi fortsetter å forhandle fram handelsavtaler med land i denne regionen, sa Ross.

Senere mandag talte O'Brien på et møte der bare statsministrene fra Thailand, Vietnam og Laos dukket opp. De øvrige deltakerlandene stilte opp med sine utenriksministre. O'Brien hadde med seg et brev fra Trump. I brevet inviterer Trump sørøstasiatiske ledere til et toppmøte i USA neste år.