Økonomiske reformer på trappene i Kina

En kvinne går forbi en plakat med påskriften «Den kinesiske drømmen». Denne uka er kommunistpartiets sentralkomité samlet.
En kvinne går forbi en plakat med påskriften «Den kinesiske drømmen». Denne uka er kommunistpartiets sentralkomité samlet. Foto: Andy Wong / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Modernisering og forbedring står på agendaen når sentralkomiteen i Kinas kommunistparti holder møte for å peke ut veien videre for landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sentralkomiteens møte går over fire dager denne uka, i en situasjon hvor innbyggere i Hongkong demonstrerer for demokrati og Kinas økonomiske vekst er på sitt laveste på flere tiår.

– Forventningen på dette møtet er at man skal forsøke å åpne opp økonomien litt og gjøre den mer markedsvennlig, sier Gustav Sundqvist, Kina-ekspert og forsker i statsvitenskap ved Mälardalens högskola i Sverige.

Ifølge nyhetsbyrået Nye Kina er agendaen for møtet hvordan kinesisk styresett kan opprettholdes og forbedres samt moderniseres.

Sentralkomiteens plenumssamlinger har historisk vært svært viktige. Beslutningen om å dreie Kina mer fra planøkonomi til markedsøkonomi ble for eksempel tatt på en slik samling, nærmere bestemt under den 11. sentralkomiteens tredje plenumssamling i 1978.

Ifølge Sundqvist vil økonomi trolig stå sentralt under plenumssamlingen denne uka.

– Kinas økonomi har flere utfordringer, og det skaper uro når man ser at den økonomiske veksten faller, sier han.

Handelskrigen mellom Kina og USA er en viktig årsak til nedkjølingen.