Netthandel blir dyrere: Slutt på momsfri utenlandshandel fra nyttår

Oslo 20191007. Finansminister Siv Jensen (Frp) går fra Finansdepartementet til Stortinget for fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20191007. Finansminister Siv Jensen (Frp) går fra Finansdepartementet til Stortinget for fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett år etter regjeringen fant fram til enighet, er 350-kronerfritaket på moms for utenlandske varer snart død. Men du kan handle mer tollfritt enn før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter mange år med kritiske røster fra handelsnæringen har regjeringen lagt fram i sitt statsbudsjett at 350-kroner regelen fra nyttår opphører. Regelen har gjort at Ola og Kari har kunnet handle momsfritt fra utlandet, med tak på 350 kroner.

Dette har hovedorganisasjonene Virke og NHO vært kritiske til. De har hele tiden ment at regelen reduserer salget av blant annet sukkerholdige drikkevarer i Norge, da det er mulig å kjøpe flere brett med brus innenfor denne grensen på nett.

Fra første januar er dette fritaket borte, men regjeringen innfører samtidig tollfritak på en del andre varer, til en langt høyere grense.

På nærings- og fiskeridepartementets nettsider forteller finansminister Siv Jensen at med å fjerne momsfritaket, fjernes også konkurranseulempen for norske butikker.

Bakgrunn: 350-kroner grensen avvikles, men regjeringen foreslår tollfritak på mer

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I meldingen vises det til at forbrukerne skal betale moms allerede når de handler i nettbutikken. På denne måten mener regjeringen av gebyrene blir lavere.

– Det er svært gledelig at regjeringen endelig fjerner momsfritaket på nettimport under 350 kroner fra 1. april 2020. Dette vil skape nye, norske arbeidsplasser, sier Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel.

Her står også hva endringene medfører.

Ført bak lyset

Det legges også opp til at forbrukerne kan handle for eksempel klær opp til 3.000 kroner uten å betale tollavgifter på dette. Det reagerer Virke på. De mener at regjeringen har ført både næring og Storting bak lyset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå gnir utenlandske nettbutikker, som Alibaba og Zalando, seg i hendene, for nå får de enda større konkurransefordeler i det norske markedet på bekostning av norske arbeidsplasser og inntekter til staten, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke i en melding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er hårreisende at regjeringen med viten og vilje vil gi utenlandske aktører fritak fra norsk regler. I praksis betyr dette at Zalando etter 1. april 2020 kan selge en jakke som i dag koster 3000 kroner 321 kroner billigere. Skal norske butikker selge til samme pris, må de flytte arbeidsplassene til Sverige. Det er ubegripelig at regjeringen med dette bidrar til å flytte arbeidsplasser ut av landet, sier Kristensen.

Les også: Statsbudsjettet 2020: Her kan du søke i postene