ABC Nyheter forklarer:Hvordan fungerer Oljefondet?

I videoen gir ABC Nyheter deg en kort innføring i alt du trenger å vite om Oljefondet. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansdepartementet eier Oljefondet på vegne av det norske folk, men får ikke bruke pengene som de vil. Hvordan styres oljefondet? Og hvorfor bruker vi ikke mer av pengene? 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens pensjonsfond utland - populært kalt Oljefondet - bestod av 8265 milliarder kroner ved inngangen av 2019. Siden har verdien på fondet passert 9000 milliarder.

De første pengene ble satt inn i fondet i 1996. Verdien på fondet passerte 1000 milliarder i 2004.

Norges Bank Investment Managament har ansvar for å forvalte pengene i Oljefondet på vegne av Finansdepartementet, som formelt eier fondet på vegne av Norges befolkning.

Forvalterne i Norges Bank investerer norske oljeinntekter i aksjer, eiendom og rentepapirer i 70 ulike land. Men ikke i Norge. Det er for å hindre at Norges fastlandsøkonomi blir overopphetet, noe som kan ha en negativ innvirkning, og for å skjerme fondet fra effekten av varierende oljepriser.

Les også: Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien

Det finnes et eget lovverk som beskriver hvordan pengene i Oljefondet kan investeres, og et eget etikkråd som sørger for at lovverket blir fulgt. Pengene kan for eksempel ikke investeres i selskap som produserer kull, tobakk eller visse typer våpen. De kan heller ikke investeres i selskaper som forårsaker alvorlige miljøskader, bryter menneskerettighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nytt av året er at Oljefondet skal slutte å investere i oljeselskaper som aktivt driver med leting og produksjon av olje. Formålet med det er å gjøre Norges samlede oljeformue mindre sårbar for et varig fall i oljeprisen.

Bakgrunn: Oljefondet skal ned i olje og gass – opposisjonen applauderer

I videoen øverst i artikkelen gir ABC Nyheter deg en kort innføring i alt du trenger å vite om Oljefondet.

ABC Nyheter forklarer: Statsbudsjettet: Alt du trenger å vite:

ABC Nyheter forklarer: Dette er kjernen i bompengeopprøret: