– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn

– På enkelte steder i Italia får man betalt for å bo, påpeker Andreassen om det globale boligmarkedet.
– På enkelte steder i Italia får man betalt for å bo, påpeker Andreassen om det globale boligmarkedet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan Andreassen mener boligmarkedet står i fare på grunn av lav fødselsrate. Hans løsning er at kvinner flytter på landet for å kjede seg og få «masse barn». Etterpå krøp han til korset. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjeføkonom i finanskonsernet Eika, Jan Ludvig Andreassen, holdt nylig et innlegg om verdens økonomiske utvikling under et seminar i Palma de Mallorca. Blant temaene Andreassen tok seg for, var boligmarkedet i Norge.

Ifølge Finansavisen påpeker Andreasssen at det er mange usolgte boliger i Norge, og flere boliger ut legges ut enn det selges - en problemstilling som vil bli enda mer aktuell i fremtiden, på grunn av lav fødselsrate.

Med et glimt i øyet kom Andreassen med en enkel løsning på problemet:

Løsningen er at folk får flere barn. Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn, sier Andreassen ifølge avisa.

Samme dag som Finansavisen publiserte saken, beklaget Andreassen utsagnet på Twitter:

– For svak humor. Alle norske kvinner får ha meg unnskyldt.

Saken fortsetter under

Advart mot det norske boligmarkedet tidligere

Andreassen har pekt på den lave fødselsraten som ugunstig for det norske boligmarkedet tidligere, og har kalt boligmarkedet for «det farligste jeg har sett i mitt liv», ifølge Dagens Næringsliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et blogginnlegg fra november 2018 skrev sjeføkonomen:

«Halvparten av befolkningsveksten av nordmenn skjer i Akershus. I resten av Norge bygges det nå i en årlig rate på 25-30 000 boliger, for en norsk befolkning som vokser med 5000-6000 i året – pluss 20 000 utlendinger. Det er slik boligkrakk lages.»

Viste til Italia - som betaler innflyttere

I foredraget på Palma påpekte Andreassen også utfordringer ved boligmarkeder i andre europeiske land - som Italia, som faktisk betaler innbyggere i enkelte byer.

I regionen Molise tilbyr de 700 euro i måneden i tre år, dersom man flytter til en landsby med færre enn 2000 innbyggere og starter en bedrift der.

Les mer : Italiensk region tilbyr innflyttere 248.000 kroner

Andreassen viste også til Tyskland - som han betegner som «avhengige av innvandring» for å få landet til å gå rundt i fremtiden.

– Hvem skal betale for pensjoner? Eneste muligheten til å betale for dette er negative renter, fortalte Andreassen, ifølge Finansavisen.