Uroen i verdensøkonomien har ennå ikke rammet norsk næringsliv

<p>DNB Markets tar imidlertid rapporten til inntekt for at Norges Bank vil innta en mer forsiktig «vente og se»-tilnærming til spørsmålet om renta skal settes opp på neste ukes rentemøte.</p><p></p>
DNB Markets tar imidlertid rapporten til inntekt for at Norges Bank vil innta en mer forsiktig «vente og se»-tilnærming til spørsmålet om renta skal settes opp på neste ukes rentemøte. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk melder om fortsatt vekst, og at de merker lite til uroen i verdensøkonomien. Men det er mørke skyer i horisonten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge bedriftene i Regionalt nettverk økte produksjonen de siste tre månedene med rundt 3,0 prosent, målt i årlig rate. Spesielt bedrifter i leverandørnæringen i oljesektoren har hatt en sterk oppgang, særlig på hjemmemarkedet, melder Norges Bank tirsdag.

– Den internasjonale uroen ser ikke ut til å ha bremset aktiviteten i stor grad, selv om enkelte bedrifter merker at etterspørselen fra utlandet har gått ned, heter det i meldingen fra sentralbanken, som påpeker at bedriftene tror veksten skal avta noe det neste halve året.

Omtrent som ventet

– Det er spesielt oljeleverandørene som venter lavere vekst. Også varehandelen og eksportindustrien venter at veksten vil avta litt. Enkelte av kontaktene er bekymret for Storbritannias utmelding fra EU og handelskonflikten mellom USA og Kina, skriver banken.

Aktivitets- og vekstbildet er omtrent slik hovedstyret i sentralbanken har lagt til grunn for sin renteprognose. Hvis den ventede oppbremsingen finner sted, vil det uansett trolig være en mindre oppbremsing enn det sentralbanken har lagt inn i sine forventninger, mener sjefanalytiker Erik Johannes Bruce i Nordea

Uenige om renta

– Rapporten gir ikke sterk grunn til bekymring over at internasjonal uro skal ramme innenlandsøkonomien. Derfor kommer Norges Bank til å sette opp renta i september, skriver Bruce i en kommentar til rapporten.

DNB Markets tar imidlertid rapporten til inntekt for at Norges Bank vil innta en mer forsiktig «vente og se»-tilnærming til spørsmålet om renta skal settes opp på neste ukes rentemøte.

Hovedstyret offentliggjør sin rentebeslutning torsdag til uka, sammen med Pengepolitisk rapport, hvor sentralbankens syn på den økonomiske situasjonen og fremtidsutsiktene vil framgå.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden