Johnsons ønske om nyvalg avvist i Underhuset

Statsminister Boris Johnson foreslo å holde nyvalg, og ble mødt med Snøhvit-analogi fra opposisjonen. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boris Johnson klarte ikke å skaffe nok støtte til å få med seg Underhuset på å holde nyvalg 15. oktober. Forslaget trengte to tredels flertall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed gikk den britiske statsministeren på to nederlag på bare et par timer. Ikke klarte han å unngå at Underhuset gikk inn for å utsette brexit, og ikke fikk han parlamentarikerne med på å holde nyvalg om en drøy måned.

Labour-leder Jeremy Corbyn ønsker ikke å støtte et nyvalg før han er sikker på at en hard brexit er avverget. I debatten om Johnsons forslag sa Corbyn at han gjerne vil sparke ut dagens regjering, men først vil han ha loven om utsettelse gjennom Overhuset og tilbake med dronningens signatur.

– Det valget han tilbyr nå, er som eplet Snøhvit fikk, forgiftet med en «no deal»-brexit, sa opposisjonslederen.

Heller ikke Liberaldemokratene er klare for et nyvalg riktig ennå. Jo Swinson var en av mange som i debatten gjorde det klart at Johnson burde rydde opp i brexitkaoset. Hun sa Johnson har ønsket seg statsministerjobben så lenge at det «har nesten vært vondt å se på», og at han har lovet å få til en god avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå har han jobben, så dra og få den avtalen, var hennes budskap.

Ian Blackford i det skotske nasjonalistpartiet SNP var mer kampvillig og sa han ikke vil ha Johnson i statsministerstolen «én dag lenger enn nødvendig».

– Han har utvist forakt for Parlamentet og for landet. SNP er klare for å velte regjeringen, sa en kampklar Blackford. Han understreket samtidig at partiets første prioritet er å unngå en hard brexit.