200 amerikanske skoprodusenter ut mot Trumps handelskrig

Den amerikanske skoindustrien sier at Trumps handelskrig dreper arbeidsplasser i USA. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
Den amerikanske skoindustrien sier at Trumps handelskrig dreper arbeidsplasser i USA. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

President Donald Trumps nye tollsatser på kinesiske varer dreper arbeidsplasser, slår amerikanske skoprodusenter fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 200 produsenter, blant dem giganter som Nike og Foot Locker, signerte onsdag brevet om faren handelskrigen utgjør for arbeidsplassene i industrien.

– Vi har helt siden begynnelsen fortalt Det hvite hus at tollsatsene rammer amerikanere i form av høyere priser. På grunn av vår allerede høye importskatt, er summen av dette at arbeidsplasser forsvinner, heter det i brevet.

Trump varslet at kinesiske varer til en verdi av 250 milliarder dollar som nå har en tollsats på 25 prosent, kommer til å øke til 30 prosent fra 1. oktober. Det vil ramme produkter som datamaskiner, mobiltelefoner og sko.

I tillegg varsler han at tollen på den resterende delen av USAs import fra Kina på 300 milliarder dollar, som trår i kraft 1. september, øker fra 10 prosent til 15 prosent.

Skoprodusentene frykter at tolløkningene vil koste amerikanske forbrukere 4 milliarder dollar i året, en økning de frykter kan føre til økonomiske nedgangstider.

De 200 skoprodusentene som har signert brevet, bestrider Trumps påstand om at det er Kina som må betale for tolløkningen.

– Det er ikke tvil om at tollen fungerer som en skjult skatt betalt av amerikanske individer og familier, heter det i brevet.

Personvernpolicy