– Ikke brannsjefens «konebil»

Denne brannbilen ble en halv mill dyrere på ett år

<p>Brannvesenet i Drangedal fikk til slutt røykdykkerbilen. Foto: Egenes Brannteknisk</p>
Brannvesenet i Drangedal fikk til slutt røykdykkerbilen. Foto: Egenes Brannteknisk

Mener Skatteetatens jakt på brannvesenets lette biler er ren galskap.

Hva gjør en brannbil til nettopp en brannbil. Skatteetaten har det siste året gått flere runder med forskjellige brannvesen når de har søkt om fritak fra engangsavgiften. I enkelte tilfeller har brannvesenets representanter følt seg mistenkeliggjort av skattevesenets folk.

De som vurderer om bilen skal koste den kommunale tjenesten 1,2 millioner eller 700.000 kroner jobber med skatt, og skal ta stilling til om bilen oppfyller de krav direktoratet for samfunnssikkerhet stiller. Dette gir noen underlige utslag.

Det siste halvannet året har skattemyndighetene strammet grepet om brannvesenet. Tidligere, mener de, er enkelte lette brannbiler også blitt benyttet til private formål.

Bakgrunn : Mener brannbiler burde være fritatt engangsavgiften

Dessuten er prosedyrene endret. Tidligere kunne det lokale brannvesenet søke skattemyndighetene om fritak fra engangsavgiften på forhånd. Nå må de vente til bilen er ferdigstilt hos ombygger og godkjent av Biltilsynet som utrykningskjøretøy. For noen har det bydd på en ekstraregning på over en halv million kroner. Og i noen få tilfeller har ikke det lokale brannvesenet hatt råd til å hente ut bilen.

Tidligere denne uken kunne ABC Nyheter fortelle om justispolitisk talsperson Jenny Klinge i Senterpartiet, som stilte spørsmål til finansminister Siv Jensen om brannbiler som ikke fritas fra engangsavgiften. Hun ville vite hvorfor kjøretøy ment til utrykning ikke fikk fritak fra engangsavgiften.

Jensen svarte med at de har bedt om en gjennomgang og tydeligere retningslinjer fra Skattedirektoratet.

Mye tyder på at det er et behov for det.

Har du sett? Her kan du kjøpe din egen brannbil

– Hadde ikke en halv million

31. juli fikk Drangedal brannvesen endelig sin røykdykkerbil. Da hadde bilen i et par uker stått hos Egenes Brannteknikk i Flekkefjord hvor den ble tilpasset kravene fra direktoratet. I Drangedal hadde de gledet seg til at bilparken skulle rustes betraktelig opp. Men da bilen stod ferdig, og regningen gjøres opp, viste det seg at prisen ble nesten en halv million kroner mer enn ventet. Skatteetaten ville ikke gi bilen fritak fra engangsavgiften.

Bare noen uker tidligere skrev lokalavisen Avisen Agder at brannbilen ble «stanset» av Skatteetaten. De mente dette ikke var en brannbil og at den derfor måtte koste en halv million kroner mer enn brannvesenet i Drangedal hadde ventet.

– Jeg hadde ikke den halve millionen, forteller brannsjef Bård Bråten i Drangedal kommune til ABC Nyheter.

De klagde på vedtaket med hjelp fra Egenes Brannteknikk og fikk omgjort vedtaket. Før konklusjonen forelå spekulerte skattevesenet i hvordan bilen skulle benyttes. Det ble vist til tilsvarende biler hos andre brannvesen som av folk fra skattevesenet ble karakterisert som en «konebil».

– Noen har tydeligvis jukset med dette og bedratt systemet, og det er ille for oss andre. Men dette er ikke brannsjefens «konebil». Det virker som om skatteetaten ikke forstår betydningen av et skikkelig kjøretøy. Fordi enkelte bruker slike til å kjøre ungene til barnehagen av og til, betyr jo ikke at det er en «konebil», men det er ikke aktuelt hos oss. Da er bilen i hvert fall i beredskap, sier Bråten og forklarer at brannvesenet i Drangedal, som består av totalt 20 mannskaper, har hjemmevakter. Altså gjøres det av og til private ærend med slike biler. Den kunne stått igjen, men da ville ikke røykdykkerbilen vært i beredskap. Det er dessuten heller ikke snakk om en daglig ordning.

I Drangedal hadde de 25 skogbranner på fem døgn i fjor sommer. Da må utstyret være i orden og i beredskap.

– Hvilke tanker gjør du deg om at bilen først kan godkjennes av skatteetaten når den er ferdig bygd?

– Det er litt rart, og hadde vært ålreit om det var definert på forhånd. Slik at vi ikke får en overraskende regning i etterkant.

Den nye bilen løfter brannvesenet i Drangedal. Fra før av har de en brannbil og en tankbil. Førstnevnte er over 20 år og må byttes ut.

– Vi har aldri hatt så moderne redskap som dette. Det er fantastisk.

Fikk avslag

Hos brannvesenet i Kristiansand fikk de nylig en spesialbygd innsatslederbil levert. En bil av samme type som Drangedal har fått. Men bilen som skal benyttes i sørlandsbyen har ikke montert slukkeanlegg. Og dermed ble regningen en halv million kroner dyrere.

– Det er veldig klart at vi ikke hadde regnet med dette. For bilen som erstattes er mindre ombygd enn det vi kjøpte. Så vi forventet at vi ville få avgiftslette siden vi fikk det på den forrige, forteller brannsjef Jan Røilid i Kristiansandregionen Brann og Redning.

Hadde han visst det, ville de gjort det annerledes. Da ville man trolig kjøpt en varebil og bygget om denne selv for å holde kostnadene nede, men man ville da fått en mindre funksjonell bil.

– Vi ville ikke ha investert i en bil til 1,2 millioner kroner med det behovet vi hadde. Da ville vi funnet et annet konsept. Det er ingen forutsigbarhet og det gjør budsjettjobben vanskelig. De har strammet inn og signalene i det siste har vært at det vil bli enda vanskeligere å få gjennom avgiftslette.

Ber om nye regler

– Departement synes det er blitt for strengt etter at Skatteetaten lagde nytt rundskriv om når kjøretøyet er brannbil eller ei, sier statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet til ABC Nyheter. Det handler altså om når kjøretøyet slipper engangsavgift eller ei. Næsje viser til at det har vært forskjellig praksis ved de forskjellige skattekontorene, og at dette har etaten tatt tak i.

– Det er fint med lik praksis, men det er blitt strengere. Særlig ved kontorene som har hatt en mild praksis.

Statssekretæren viser videre til at brannbilene blir stadig mer moderne, og utstyret lettere. Det mener han ikke skal føre til at brannvesenet, som har bestilt

bilen, skal straffes. Snarere skal også biler, som av Skatteetaten blir veiet og funnet for lette, ha fritak fra avgiften.

– Så lenge kjøretøyene har spesialutrustning, og bilen er egnet til og driver med utrykning, skal de ha fritak for engangsavgift slik Stortinget har bestemt.

Næsje viser videre til at departementet ba Skatteetaten om å gå gjennom vurderingene sine i mars.

– Siden er de fleste kjøretøyene det har vært tvil om blitt godkjent. Det står tre eller fire kjøretøy ved forskjellige steder som det er usikkerhet rundt. Jeg legger til grunn at disse vurderes som utrykningskjøretøy og slipper engangsavgift, sier han.

– Galskap

Direktør Stein Egenes i Egenes Brannteknikk reagerer på kommentaren fra statssekretær Næsje om at det er 3-4 kjøretøy som venter på godkjenning. Han forteller at bare i Flekkefjord er det biler verdt 20 millioner som er under bygging eller er ferdig, som først skal godkjennes av Biltilsynet før skattevesenet tar over.

Når de sier det, så er det fordi det ikke er søkt om ennå, for de kan ikke søke før bilen er bygd.

Egenes forteller at bilene de bygger om, og blir stående som produsent av, er enkeltgodkjent hos myndighetene. Han stiller spørsmål ved definisjonene

skattemyndighetene stiller, og vurderingene de legger til grunn. Blant annet at slukkeanlegget skal være fastmontert. Egenes påpeker at bilene de leverer er spesialutrustet til formålet, og godkjent sådan. I vurderingene fra myndighetene synes det å ligge en mistanke om at bilene brukes som «konebiler».

– Skatteetaten gjorde en presisering for å unngå biler som var på grensen, og så har de hengt seg opp i dette. Dermed blir hele systemet straffet for det, sier han til ABC Nyheter.

Han forteller at det er heller ikke bare avgiften som er problemet etter at etaten strammet til, i tillegg kommer forutsigbarheten. Før 2017 søkte brannvesenet på forhånd, uten å ha en konkret bil for hånden, og fikk til svar at om den hadde slikt og sånt utstyr, ville denne bli godkjent. I dag må bilene bygges ferdig og godkjennes av biltilsynet før det vurderes om engangsavgiften må betales.

– Galskapen ligger i at det er ingen forutsigbarhet. Det er en uholdbar situasjon. Dette er noe skattevesenet bare endret over natten. Før visste man at hvis man gjorde sånn og sånn, så gikk det greit.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:56 SSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38 Israel utskriver nok et nyvalg00:20 Tyske medier: Haaland i samtaler med Dortmund00:01 To menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43 Jesus-målrush snudde kampen for City23:40 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29 Helse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25 Prisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47 Vrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33 New York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04 Lørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35 To nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16 Sju siktet i to grove kidnappingssaker21:03 LSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54 Jesus-målrush snudde kampen for City20:24 Fannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59 Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Signalfeil på Gardermobanen rettet18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33 Svensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32 Tusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32 Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04 Ferguson leder Everton mot Solskjærs United17:57 Gartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53 Norsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50 Infantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50 Jordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17 Senterpartiet faller markert på ny måling16:59 19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42 EUs klimagiv får norsk skryt16:22 Kvinne skutt av politiet16:13 Lance sitter fortsatt fast i isen16:10 Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37 20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33 «Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17 Anders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16 FIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 NHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56 Norge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43 Midt-Norge får det fineste været til helgen13:02 Time: Greta Thunberg er «årets person»12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53 Drapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40 Pågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12 Eldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42 Ferge grunnstøtte i Fedje11:41 Dansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09 Epstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06 Roxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17 Oversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16 To ambulanser krasjet i Tønsberg10:12 Saudi-Arabias oljeselskap på børs09:09 Israel går mot nok et nyvalg09:06 Fluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02 Norge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01 Stor måling peker mot tory-seier09:01 Bil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55 Erna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42 Sundby sier nei til langløpskarriere08:40 New Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07 Kina fengsler flest journalister08:02 Norske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41 Elfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28 «Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten
Siste nytt
00:56NorgeSSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38VerdenIsrael utskriver nok et nyvalg00:20SportTyske medier: Haaland i samtaler med Dortmund00:01NorgeTo menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43SportJesus-målrush snudde kampen for City23:40SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29NorgeHelse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25SportPrisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47VerdenVrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33PengerNew York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04NorgeLørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35SportTo nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16NorgeSju siktet i to grove kidnappingssaker21:03NorgeLSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54SportJesus-målrush snudde kampen for City20:24SportFannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59NorgeHelse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeSignalfeil på Gardermobanen rettet18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33VerdenSvensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32PengerTusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32NorgeDrapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04SportFerguson leder Everton mot Solskjærs United17:57VerdenGartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53SportNorsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50SportInfantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50NorgeJordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17PolitikkSenterpartiet faller markert på ny måling16:59Norge19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42NorgeEUs klimagiv får norsk skryt16:22NorgeKvinne skutt av politiet16:13NorgeLance sitter fortsatt fast i isen16:10VerdenUtvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37Verden20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33Penger«Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17SportAnders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16SportFIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12PengerNHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56SportNorge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43NorgeMidt-Norge får det fineste været til helgen13:02VerdenTime: Greta Thunberg er «årets person»12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40NorgePågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12NorgeEldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42NorgeFerge grunnstøtte i Fedje11:41SportDansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09VerdenEpstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17NorgeOversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16NorgeTo ambulanser krasjet i Tønsberg10:12PengerSaudi-Arabias oljeselskap på børs09:09PolitikkIsrael går mot nok et nyvalg09:06SportFluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02SportNorge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01PolitikkStor måling peker mot tory-seier09:01NorgeBil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55NorgeErna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42SportSundby sier nei til langløpskarriere08:40VerdenNew Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07KulturKina fengsler flest journalister08:02NorgeNorske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41ReiseElfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28Kultur«Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41KulturBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06PengerNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12PengerVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten
Populært