Norges Bank vil at oljefondet skal eie mer i USA

Sentralbanksjef Øystein Olsen (th) og Oljefond-sjef Yngve Slyngstad mener Statens pensjonsfond utland bør øke eierandel i amerikanske aksjer.
Sentralbanksjef Øystein Olsen (th) og Oljefond-sjef Yngve Slyngstad mener Statens pensjonsfond utland bør øke eierandel i amerikanske aksjer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Statens pensjonsfond utland (oljefondet) bør satse mer på amerikanske aksjer og mindre på europeiske enn i dag, mener Norges Bank.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av et brev Norges Bank har sendt regjeringen, skriver E24.

Avkastningen på aksjer i Nord-Amerika har de siste årene vært høyere enn i Europa. I fjor falt oljefondets europeiske aksjer med 13,5 prosent, mens aksjene i Nord-Amerika bare falt 3,7 prosent.

– Bankens råd er at den geografiske fordelingen bør justeres videre i retning av friflytjusterte markedsvekter ved å øke fordelingen til aksjer i Nord-Amerika og redusere fordelingen til aksjer i utviklede markeder i Europa, heter det i brevet.

Ved utgangen av andre kvartal var aksjebeholdningen fordelt på Nord-Amerika med 42 prosent og Europa med 33 prosent. I tillegg kommer Asia/Oseania og fremvoksende markeder.

Finansminister Siv Jensen sier det er viktig at rammeverket for fondets investeringer er godt og oppdatert. I november i fjor ble Norges Bank bedt om å komme med innspill for den geografiske fordelingen av aksjer.

– Vi skal fram mot våren 2020 vurdere om det er behov for å gjøre justeringer i indeksen. Analysene fra banken er ett av innspillene vi får i dette arbeidet, sier Jensen.

Personvernpolicy