EU: Brexitregningen må betales – avtale eller ei

Brexit var ikke tema for helgens G7-møte, der Boris Johnson deltok, men han kunne ikke ta helt fri fra saken som lenge har dominert britisk politikk.
Brexit var ikke tema for helgens G7-møte, der Boris Johnson deltok, men han kunne ikke ta helt fri fra saken som lenge har dominert britisk politikk. Foto: Sean Kilpatrick / AP

Etter at Boris Johnson antydet at en hard brexit vil spare britene for å betale skilsmisseoppgjøret med EU, gikk flere topper i Brussel i rette med ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helgen sa den britiske statsministeren i et TV-intervju at det «strengt tatt» ikke vil foreligge noen forpliktelse til å betale dersom det ikke blir noen utmeldingsavtale. Dermed mente han å kunne spare britene for hele 39 milliarder pund – nærmere 430 milliarder kroner.

– Det vil være betraktelige summer som da blir tilgjengelig til å bruke på det vi som land vil prioritere. Det er ganske enkelt et faktum, sa Johnson til ITV.

Fra øverste hold i EU kom det raskt beskjed om at britene har å gjøre opp for seg, uansett hvordan de ender opp med å forlate unionen.

– Det er viktig å gjøre det klart at det å gjøre opp regnskapet er avgjørende for å kunne starte et nytt forhold basert på tillit, sa EU-kommisjonens talsperson Mina Andreeva i Brussel torsdag. EU-parlamentets brexit-koordinator Guy Verhofstadt er enda tydeligere:

– Dersom Storbritannia ikke betaler det de skylder, vil ikke EU forhandle om noen handelsavtale. Etter en hard brexit vil det være det første kriteriet for samtaler, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden