Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet

President Donald Trump og førstedame Melania ankom lørdag Biarritz i Frankrike, der G7-landenes ledere er samlet til toppmøte. Foto: AP / NTB scanpix
President Donald Trump og førstedame Melania ankom lørdag Biarritz i Frankrike, der G7-landenes ledere er samlet til toppmøte. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

EU-president Donald Tusk og Frankrikes president Emmanuel Macron advarer begge president Donald Trump mot følgene av handelskrig.

– Handelskriger fører til resesjon, mens handelsavtaler gir økonomien et puff, sa Tusk da han lørdag ankom franske Biarritz der G7-landenes ledere er samlet til toppmøte.

Møtets vert, Frankrikes president Emmanuel Macron, kom også med en advarsel til den amerikanske presidenten.

– Målet er å overbevise alle våre partnere om at handelsspenninger er ille for alle, sa Macron i en TV-tale i forkant av møtet, som åpnes med en middag lørdag kveld.

Det siste Trump gjorde før han satte seg på flyet til Frankrike, var å true med straffetoll på fransk vin. Dette som svar på at Frankrike i juli vedtok å skattlegge amerikanske teknologigiganter som Google, Apple, Facebook og Amazon.

– Svært urettferdig. Dersom de gjør dette, skal vi innføre toll på vinen deres eller gjøre noe annet. Vi skal innføre en toll på fransk vin som ingen har sett maken til, sa Trump.

Trump står fra før midt oppe i en handelskrig med Kina som har fått følger for verdensøkonomien.

USA har så langt innført toll på kinesiske varer til en verdi av 250 milliarder dollar. Ytterligere toll på kinesiske varer til en verdi av 300 milliarder dollar blir ifølge Trump innført innen utgangen av året.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden