Tysklands økonomi krympet igjen

Tysk økonomi krympet med 0,1 prosent i andre kvartal, sammenlignet med årets første tre måneder. Globale handelskonflikter og en haltende bilindustri er blant forklaringene. Bildet er fra en stålfabrikk i Salzgitter. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Tysk økonomi krympet med 0,1 prosent i andre kvartal, sammenlignet med årets første tre måneder. Globale handelskonflikter og en haltende bilindustri er blant forklaringene. Bildet er fra en stålfabrikk i Salzgitter. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tysklands økonomi krympet i andre kvartal og gjorde det dermed dårligere enn både Italia og Frankrike.

Tysklands BNP falt med 0,1 prosent sammenlignet med årets tre første måneder, opplyser det føderale statistikkbyrået Destatis onsdag.

– Den eksportavhengige industrisektoren rammes fortsatt hardt av den globale nedgangsperioden, handelsuro og brexit, sier økonom Markus Gütschow i Morgan Stanley.

Etter ni år med stabil økonomisk vekst har tysk økonomi nå bare vokst med 0,4 prosent fra juni i fjor til juni i år. Det er den svakeste veksten på seks år.

Tallene er i tråd med analytikernes prognoser og bidrar til økt frykt for at Europas største økonomi kan snuble inn i en resesjon.

Britisk selskap

Landet som har vært regnet som Europas økonomiske lokomotiv, havner nå i selskap med Storbritannia, der økonomien krympet 0,2 prosent i andre kvartal.

Italia sto på stedet hvil, mens Frankrike noterte en vekst på 0,2 prosent. Ferske tall fra Eurostat viser at veksten for de 19 landene i eurosonen var på 0,2 prosent i andre kvartal, ned fra 0,4 prosent i årets tre første måneder.

De siste dagene og ukene har det kommet en rekke negative nøkkeltall fra Tyskland, og det er eksporten og industrien som rammes hardest.

– Handelskonflikter, global usikkerhet og en bilsektor som strever, har omsider brakt den tyske økonomien ned på kne, sier økonomen Carsten Brzeski i ING.

Offentlig forbruk

Det er andre gangen på ett år at den tyske økonomien har krympet. Sist var i tredje kvartal i fjor, da økonomien stagnerte i det påfølgende kvartalet.

– Den tyske økonomien er fortsatt i en gråsone mellom mager vekst og resesjon, sier sjeføkonom Jörg Krämer i Commerzbank.

Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU-kommisjonen har lenge forsøkt å overtale Tyskland til å til å øke den offentlige pengebruken for å stimulere til økt etterspørsel og import, samt balansere ut landets enorme handelsoverskudd.

Økt vekst i privatforbruk

De siste tallene kommer trolig til å øke presset på statsminister Angela Merkel om å innføre tiltak for å styrke økonomien.

Solide tall fra Tysklands nasjonale økonomi bidro til å dempe konsekvensene av de globale handelskonfliktene. Mens privat forbruk vokste raskere i andre kvartal sammenlignet med årets tre første måneder, tok også investeringene seg opp mellom april og juni.

I økonomi defineres resesjon som en nedgang i bruttonasjonalproduktet (BNP), det vil si negativ økonomisk vekst, i to eller flere kvartaler på rad.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden